Tékák Tárháza

A magyar strucctól a lebegő drágakövekig

KÖNYVBEMUTATÓ – Schmidt Egon: Madarakról – mindenkinek

2022. május 10. - Fejes Valentin

Hogy még az óvodában, esetleg kicsit később, valamikor az általános iskolában találkoztam-e először Schmidt Egon műveivel, azt most képtelen vagyok pontosan felidézni, ám feledékenységem ellenére kedves emlékek fűződnek hozzájuk. Éppen ezért akadt meg rögtön a tekintetem a közelmúltban az erdei fülesbaglyos borítón, miközben a hamarosan érkező kötetek listáját böngésztem a Molyon.

madarakrol_mindenkinek_fb.jpg

Skyler Ewing fotója

Neves ornitológusunk neve az igényes ismeretterjesztéssel forrott össze, kivételes munkásságát 2009-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. Bár eddig összesen majd’ hetven könyvet jegyez, mégis az első, eredetileg 1970-ben megjelent Madarakról – mindenkinek maradt számára a legkedvesebb, ami a Kossuth Kiadónak hála immár a harmadik (természetesen átdolgozott) kiadását élhette meg. Szerzőnk akkortájt a Hermann Ottó által 1893-ban alapított, de idővel sajnos megszüntetett Madártani Intézet berkein belül dolgozott, ahová az ország mind a négy sarkából telefonhívások tucatjai érkeztek be a legkülönfélébb témákkal kapcsolatban. Melyik fajokra figyelhet fel a főváros szívében az utca éles szemű embere? Mitévők legyünk, ha elárvult fiókára bukkannánk kertünkben? Hogyan gondoskodjunk télen hangosan csivitelő szomszédjainkról?

schmidt_egon_ujhelyi_peter.JPG

Ujhelyi Péter fényképe az íróról

Többek között ezen, tulajdonképpen máig sokakat foglalkoztató kérdések megválaszolásával nyit a kézreálló kötet, aztán hosszabb terjedelmű írásokból álló színes válogatás következik. Elámulhatunk például a költözésük során néha több ezer kilométeres utat megtevő parányi vándorok bajnoki teljesítményétől, kezünkbe temethetjük az arcunkat a saját tudatlanságunk miatt idehaza a kihalás szélére sodródott uhu balszerencsés sorsa hallatán, zárásként pedig olyan egzotikus madarak kerültek bemutatásra, mint mondjuk a harcias természetű lebegő drágakövek (s egyben személyes kedvenceim), a kolibrik. A kiadványt természetfotósok káprázatos felvételei illusztrálják, a jól sikerült fényképeken kívül Zsoldos Márton és jóbarátja, Kókay Szabolcs csodálatos festményei köszönnek vissza az oldalakról.

Az alkotók kedvencei – Kókay Szabolcs

 

Az uráli bagoly (Strix uralensis)

A baglyokat mindig is nagyon szerettem, az abszolút kedvencem egyértelműen az uráli. Ennek egyszerűen az az oka, hogy hihetetlenül impozáns madár, másrészt számtalan fantasztikus élményem fűződik hozzá.

urali_bagoly_kokay_szabolcs.jpg

Uráli bagoly (Kókay Szabolcs illusztrációja)

Rögtön az első megfigyelésem emlékezetes, ezelőtt huszonöt évvel: a Bükkben nyaraltam a családommal, és egy egész gyereksereggel kirándultunk, amikor az ösvényről elölünk felrepült egy uráli, majd bentebb az erdőben felült egy fára.

 

A vékonycsőrű póling (Numenius tenuirostris)

A partimadarak a kedvenc madárcsoportom – ha közülük kell választanom, akkor egyértelműen ezt a már valószínűleg kipusztult fajt nevezem meg.

vekonycsoru_poling_nagy_polingok_kokay_szabolcs.jpg

Vékonycsőrű póling (balról a második) nagy pólingok társaságában (Kókay Szabolcs illusztrációja)

Az 1996-os hortobágyi madarat még sikerült nekem is látnom, azóta számos festményen örökítettem meg. Ebben sajnos a fotósokkal szemben abszolút előnyben vagyok.

 

A karvaly (Accipiter nisus)

Hosszan tudnám sorolni a kedvenc madaraimat, de a karvalyt most azért választom, mert pont tegnap volt egy hihetetlen megfigyelésem. Egy rövid sétára mentem le a Duna-partra a feleségemmel. A vízen tartózkodott egy kisebb sirálycsapat; már éppen rájuk akartam nézni távcsővel, amikor az összes egyszerre felrepült... Azonnal megláttam a Duna fölött áthúzó karvalyt.

karvaly_tojo_kokay_szabolcs.jpg

Karvaly tojó (Kókay Szabolcs illusztrációja)

A túlparton elkezdett hajtani valamit. Először nem értettem a dolgot, mert csak tőkés récéket láttam (amik annak ellenére pánikba estek, hogy a karvalynak esélye nem lenne velük szemben), aztán észrevettem, hogy valami csobban a vízben! Egy jégmadár volt a kiszemelt zsákmány, mely menekülés közben bevágódott a vízbe. Pár másodperces jelenet volt, egyszer-kétszer fordult rá a karvaly, eredménytelenül. Az ilyen élmények miatt szeretem nagyon ezt a ragadozómadarat, hiszen bárhol, bármikor tanúja lehetek egy ilyen jelenetnek!

 

Kókay Szabolcs honlapja és Instagram-profilja

Az alkotók kedvencei – Zsoldos Márton

 

A fekete harkály (Dryocopus martius)

Kedvenc madarat a legnehezebb választani, mert éppen az a kedvenc, amit meg tudsz figyelni rendesen! A fekete harkályhoz azonban fűződik egy jó adag élmény.

harkalyok_zsoldos_marton.jpg

Harkályok (Zsoldos Márton illusztrációja)

Volt alkalmam egy párt napokon keresztül figyelni és a terepen rajzolni, miközben az odújuk környékén foglalatoskodtak... Életre szóló élmény volt, nagyon megkedveltem ezeket a bohókás madarakat!

 

Zsoldos Márton Facebook-oldala

A sorokat áthatja az anyatermészet iránt tanúsított szeretet, az őszinte aggodalom a bajba sodródott állatok további sorsa felől, emellett tisztán érezhető szakértőnk hosszú évtizedek alatt felhalmozott, szerteágazó tudása, ezért aztán a Madarakról – mindenkinek részemről erősen ajánlott olvasmány!

A természetvédelemnek nem lehet célja, hogy csak akkor lépjen működésbe és igyekezzen segíteni, amikor egy-egy madárfaj már a kipusztulás előtt áll, amikor már ujjainkon is megolvashatjuk, hány pár fészkel belőle nálunk. Ilyenkor már úgyis rendszerint későn jönnek a legszigorúbb rendszabályok is. A természetnek vannak örök törvényei, s azokat nem lehet büntetlenül áthágni. És ha nem akarjuk, hogy erdeinkből kihaljon a madárdal, igenis már most szükség van segítségre. Mindenki segítségére.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2021. január 27-én jelent meg.

 

A kötetet a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2616631648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása