Tékák Tárháza

Vadítsuk vissza a világot!

KÖNYVBEMUTATÓ – David Attenborough & Jonnie Hughes: Egy élet a bolygónkon

2022. május 23. - Fejes Valentin

Tetszik vagy sem, sajnos nyakig ülünk abban a bizonyos kulimászban. Ennek az éremnek ugyanakkor van egy másik oldala is: úgy tűnik, a vezetők mostanában végre tényleg kezdenek komolyabban foglalkozni felettébb aggasztó helyzetünkkel. A fennmaradásunkért folytatott harcok oroszlánrészét bármiféle túlzás nélkül Sir David Attenborough vállalta az utóbbi időben, aki új könyvében egyebek mellett sajátos elképzeléséről ír. Vajon ez lesz a kiút a globális válságból?

egy_elet_a_bolygonkon_fb.jpg

Pripjaty városában (fotó: Netflix)

Lovaggá ütött természettudósunk valóban rendkívüli életutat tudhat a magáénak. Stábjával keresztül-kasul barangolta be Földünket, s a lenyűgöző növény-és állatvilágot bemutató alkotásaikkal kíváncsi nézők millióit szegezték a tévéképernyők elé. A valaha hatalmas népszerűségnek örvendő Zoo Quest című sorozatot később számos másik követte, melyek közül számomra Az élet erőpróbái (The Trials of Life) emelkedik ki a sorból, hiszen ezáltal találkozhattam először példaképemmel.

zoo_quest_bbc.jpg

A Zoo Quest forgatásán (fénykép: BBC)

gorillak_kozott_bbc.jpg

A hegyi gorillákkal való találkozás örökre nyomot hagyott David életében (fotó: BBC)

Utazásai során azonban lassacskán szörnyű kép bontakozott ki szemei előtt... Hiába tűnhetett másként, a hőn szeretett természet már akkor, hosszú évtizedekkel korábban pusztulófélben volt, a drámai következményekkel járó változások az idő előrehaladtával csak még szembeötlőbbek lettek. Amennyiben továbbra is félvállról vesszük a dolgokat, annak inkább előbb, semmint utóbb az emberiség fogja meginni a kesernyés levét. Csodálkozunk hát, ha az ismeretterjesztő televíziózás úttörője az egész folyamatot tragédiaként megélve aktívan veszi ki a részét a küzdelmekből?

cetcapa_alamy.jpg

A vízben lebegő műanyag szemét halálos veszélyt jelent a békés óriások, a cetcápák számára (fénykép: Alamy)

orangutan_greenpeace_australia_pacific.jpg

A trópusi esőerdők felégetésével orangutánok tucatjai válnak otthontalanná (fotó forrása: Greenpeace Australia Pacific)

A vészjósló felhangok ellenére a kötet nem pusztán egy lehangoló, sokkoló számadás jobb sorsra érdemes bolygónkról – a problémákkal gyakorlatilag bárki szembesíthet minket, de hol marad a megoldás? Attenborough bátyánk az égető gondok orvoslására pofonegyszerű gyógyírrel áll elő: nincs más teendőnk, mint biztosítani a biodiverzitást! Hogy mégis hogyan? Az élő legenda olyan bizalomkeltő eredményekkel zárult projekteket sorakoztat fel, amik végső soron mind e grandiózus terv megvalósításához vezetnek. A szerkesztésben szerzőtársa, Jonnie Hughes, illetve a Természetvédelmi Világalap (WWF) nyújtott neki komoly segítséget – a lelkes környezetvédő „kincset érő ékesszólása, szakértelme és tiszta, logikus gondolkodása különösen fontosnak bizonyult”, a neves szervezet pedig kutatási adatok tömkelegével járult hozzá a kiadvány hitelességéhez. Bár néhány haladó, pozitív példájukkal az élen járó ország reményt ébreszthet bennünk, én nem igazán tudok derűlátó lenni... Legalábbis egyelőre.

sir_david_attenborough_getty_images.jpg

Sokkal több olyan fantasztikus személyiségre lenne szükségünk, mint Sir David Attenborough! (fénykép: Getty Images)

Ha befejeztük az olvasást, feltétlenül keressünk rá az azonos nevet viselő dokumentumfilmre is! A Netflix által műsorra tűzött A Life On Our Planet aktuális mondanivalójával, megkapó aláfestő zenéjével, valamint a néhol szemet gyönyörködtető, máskor viszont elborzasztó képsoraival remélhetőleg mély benyomást tesz az érdeklődőkben, kis szerencsével elültetve a fejükben az immár szükségszerű cselekedni akarás magjait.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. december 28-án jelent meg.

 

A kötetet a Park Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9916630106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása