Tékák Tárháza

Vonatkocsiban a Föld körül

KÖNYVBEMUTATÓ – Sarah Baxter: A világ története 500 vasútvonal mentén

2022. június 28. - Fejes Valentin

Micsoda? Hogy a vonatozást élvezni is lehet?! Még ilyet! Az itthoni állapotokat jól ismerve aligha csodálkoznék rajta, ha rajtam kívül mások számára ugyanúgy hihetetlenül hangozna ez a dolog. Szerencsére azonban nem mindenütt ilyen kiábrándító a helyzet – erre Sarah Baxter remekbe szabott könyve, A világ története 500 vasútvonal mentén szolgálhat bizonyíték gyanánt.

a_vilag_tortenete_500_vasutvonal_menten_fb.jpg

Gőzmozdony (fénykép forrása: Pixabay)

A szerző (ha szabad így fogalmaznom) igazi régi motoros a témában: korábbi beszámolóit az Independent, a The Guardian, illetve a The Telegraph című lapokban publikálták, közreműködött számos útikönyv összeállításában, mindemellett több, mint tíz esztendeig volt a Wanderlust utazási magazin társszerkesztője. Jelen művében ismét képzeletbeli barangolásra invitálja a vállalkozó kedvű olvasókat – a kötetet forgatva rendhagyó kiránduláson vehetünk részt, melynek során exkluzív járatunk öt kontinens megannyi országában fog kitérőt tenni.

a_skociai_jacobite_gozos_ann_paine.jpg

A skóciai Jacobite gőzös hírnevét a Harry Potter-filmek öregbítették (fotó: Ann Paine)

Utunkat a régi időkből fennmaradt nevezetességek, a földtörténeti múltban bekövetkezett eseményekről tanúskodó tájak, továbbá kulturális kitekintők tucatjai szegélyezik majd, szerelvényünk szakadékok felett, esetleg magasan a hegyek között, alagutakon át vagy vadregényes vidékeken keresztülvágva robog rendíthetetlenül. Sarah Baxter rengeteg hasznos tippel, valamint praktikus tanácsokkal látja el azokat, akik az olvasottak alapján kedvet kaptak egy kis kiruccanáshoz, és máris a részletek tervezgetésén törik a fejüket: a barlangrajzairól híres, franciaországi Grotte de Rouffignac például különösen felkeltette az érdeklődésemet, így azonnal felkerült a bakancslistámra! Ha egyszer végre elül ez a zűrzavaros időszak, mindenképpen fel szeretném keresni legalább egyszer! Oh, jut eszembe...! Írónk válogatásába belecsempészett néhány hazai vonatkozású állomást – ki tudjátok találni, hogy pontosan melyek ezek?

a_vilag_tortenete_500_vasutvonal_menten_01.jpg

a_vilag_tortenete_500_vasutvonal_menten_02.jpg

Végezetül jöjjön az értékelés! Az alapötletet (miszerint történelem- és földrajzleckét vehetünk egy vonatkocsi kényelméből) felettébb kreatívnak gondolom, a kivitelezés abszolút igényes (a kiadványhoz a szemléletes térképrészleteken kívül lélegzetelállító fotókat mellékeltek illusztrációkként), a tartalomra pedig egyetlen rossz szavunk sem lehet... Tízből tíz pont!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. április 08-án jelent meg.

 

A könyvet a Kossuth Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr116627374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása