Tékák Tárháza

„Hol végződik a téboly, és hol kezdődik a valóság?”

KÖNYVBEMUTATÓ – H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

2022. augusztus 20. - Fejes Valentin

 

„Nincs az a bomlott képzelgés, nincs az a tébolyult lázálom, nincs az a beteges bódulat, mely a legcsekélyebb mértékben vetekedhetne a valóság démoni torzulatával, amit ott és akkor láttam – vagy látni véltem.”

 

Jelen írásommal régi adósságot kívánok törleszteni, hiszen aktuális bemutatóm alanya már jó ideje váratott magára. Az Onnan túlról hatalmas sikerére való tekintettel a Helikon Zsebkönyvek újabb lovecrafti kötetet jelentetett meg, melyben tizenegy helyett ezúttal csupán három, hosszabb terjedelmű novella kapott helyet. A minőségre ennek ellenére sem panaszkodhatunk, sőt!

arnyek_innsmouth_folott_fb.jpg

Elsőként Francis Wayland Thurston nyomozásába nyerhetünk bepillantást. Nagybátyja, George Gammell Angell professzor, az ősi feliratok nagyra becsült szaktekintélye váratlan hirtelenséggel hunyt el kilencvenkét éves korában – mivel rokona kételkedni kezd a hivatalos jelentésekben közölt eredményekben, saját kutatásba kezd. John Raymond Legrasse felügyelő főszereplőnkhöz hasonlóan baljós titkokkal szembesül, miközben kollégáival őrült kultuszt számol fel a New Orleans-i mocsárvidéken. Lassacskán kezd összeállni számukra a kép arról a földöntúli borzalomról, ami a világunk pusztulásával fenyeget...

cthulhu_hivasa_01_fran_ois_baranger.jpg

François Baranger illusztrációja a Cthulhu hívása című történethez

A folytatásban egy nevenincs fiatalember sorsát követhetjük nyomon. Ifjú felfedezőnk rajong a történelemért, kedveli a régmúlt dolgait, ezért nagykorúvá válását az új-anglai városokat érintő körutazásával szeretné megünnepelni. Innsmouth különösen felkeltette az érdeklődését, viszont eddig csupa rossz dolgot hallott a hajdan szebb napokat látott kikötővárosról. Mikor jegyet vett Joe Sargent busznak csúfolt csotrogányán, akkor még aligha sejthette, hogy hamarosan lóhalálában futhat az életéért... Csakugyan lenne hát valóságalapja a rossznyelvű híreszteléseknek? A vén Obed Marsh kapitány szentségtelen alkujáról szóló rémmesének meg az iszákos Zadok Allen zavaros hablatyolásának?

arnyek_innsmouth_folott_mark_witton.jpg

Mark Witton illusztrációja az Árnyék Innsmouth fölött című történethez

Végezetül Edward Pickman Derby tragédiáját ismerhetjük meg Daniel Upton előadásában. Visszahúzódó természetű, de jó képességű gyerekkori barátjának személyisége teljesen átalakul, miután összehozta a sors leendő feleségével, a sokakban azonnal viszolygást keltő Asenath Waite-tel. Egyre több pletyka kel lábra a régi Crowninshield-birtok körül... Vajon mi az ördög állhat a drasztikus változás hátterében? Hogyan kapcsolódik az egészhez a Miskatonic Egyetem és a chesuncooki rengeteg? Az igazságot ép elmével lehetetlenség felfogni.

a_dolog_a_kuszobon_christian_bravery.jpg

Christian Bravery illusztrációja A dolog a küszöbön című történethez

Az eddig elmondottak alapján talán nem feltétlenül tűnik ki, mégis akadnak közös pontok a történetekben: a misztikus, feszültséggel teli hangulatot árasztó légkör, valamint a szavakkal legfeljebb csak nehezen körülírható, másvilági förmedvények. Bár idén sajnos nem fognak kiadni másik művet Lovecraft mestertől (lásd alább a kommentmezőt), a horror koronázatlan királya remélhetőleg a sorozat visszatérő vendége lesz. Ha a kozmikus rettenet varázsa egyszer megigéz, többé sosem ereszt el!

Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2021. március 15-én jelent meg.

 

A könyvet a Helikon Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9516631754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása