Tékák Tárháza

Mappae mundi, rebbelibek és portolánok

KÖNYVBEMUTATÓ – Jerry Brotton: Térképcsodák

2023. február 03. - Fejes Valentin

 

„A térképek a létezés csodáját foglalják össze.”

Nicholas Crane

 

Manapság szinte mindenki használ térképeket – ha olyan helyekre szeretnénk eljutni, ahol sosem jártunk korábban, elég elindítanunk egy okoskészülékre telepített alkalmazást, bepötyögnünk néhány adatot, és máris mehetünk! Szinte teljesen hétköznapi, sőt, magától értetődő dolognak vesszük ezt, pedig igazán hosszú volt az az út, mire elértünk idáig.

jerry_brotton_terkepcsodak_fb.jpg

Fra Mauro világtérképének részlete

Jerry Brotton professzor a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa, a kartográfia elismert szakértője. Nem először írt könyvet ebben a témában, de tudomásom szerint ez az első, ami idehaza is kiadásra került. A rövid, általánosabb jellegű bevezetőt követően előbb a korai próbálkozásokat veszi górcső alá, aztán a nagy földrajzi felfedezések alatt készültekkel folytatja, utána a XIX. században hamar népszerűvé váló, gyakran társadalmi problémákra rávilágító tematikus típusok következnek, végezetül a modern technika vívmányaival zárja gazdagon illusztrált, sokszínű munkáját. Természetesen mindig bemutatja a történeti hátteret, külön kitér az alkotókra, a felnagyított részletekhez fűzött megjegyzései pedig további érdekességeket nyújthatnak a kíváncsi olvasóknak.

ptolemaiosz_vilagterkepe.jpg

Ptolemaiosz világtérképe

_a_vagyakozonak_gyonyorkodtetese_1-2.jpg

_a_vagyakozonak_gyonyorkodtetese_2-2.jpg

Kör alakú világtérkép al-Idríszi A vágyakozónak gyönyörködtetése – A világtájak átszelése című könyvéből

Egészen lenyűgöző, hogy mennyivel többek a térképek annál, mint amit sokan gondolhatnak róluk: letűnt korszakok lenyomatai, melyek hűen tükrözik az akkoriban uralkodó felfogásokat; valaha mély gyökereket eresztett, ám mára eltűnt hiedelmekről mesélnek, átadják az ismeretlenbe vezetett expedíciók feszültségét; politikai érdekekről árulkodnak, tudományos áttörésekről tanúskodnak, vagy épp máig megoldatlan rejtélyekkel szolgálnak; s végül, de nem utolsósorban szemet gyönyörködtető, művészi értékkel bíró alkotások (kiváltképp a Katalán atlasz, valamint Fra Mauro, Juan de la Cosa, Egnazio Danti, Petrus Plancius, illetve Joan Blaeu monumentális művei).

juan_de_la_cosa_vilagterkepe_1-2.jpg

juan_de_la_cosa_vilagterkepe_2-2.jpg

Juan de la Cosa világtérképe

a_vilagocean_feneke.jpg

A világóceán feneke

Milyen jó lett volna, ha annak idején ki tudok kölcsönözni egy ehhez hasonló kötetet a főiskola könyvtárából! Sokkal színesebb előadást tarthattam volna a térképészet történetéből mindazon friss tudás birtokában, melyekre olvasás közben tehettem szert. Szívből ajánlom ezt a remek kiadványt a kalandokra éhezőknek és a történelem szerelmesei számára egyaránt!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. április 17-én jelent meg.

 

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9616627412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejes Valentin 2023.02.03. 19:36:57

@gigabursch: Köszi! Ismét előrendelhető a kötet, szóval ha gondolod, akkor tegyél rá félre egy kis pénzt! Szerintem nagyon megéri.
süti beállítások módosítása