Tékák Tárháza

Ganésa, a Csirkekopók meg a többiek

KÖNYVBEMUTATÓ – Képtelen történetek, másvilági mesék (szerk.: Szűcs Gyula)

2021. október 01. - Fejes Valentin

Mikor pár hete kinyitottam a legújabb Kaland, Játék, Kockázat játékkönyvet rejtő borítékot, váratlan meglepetés ért – egy újabb kötet lapult a csomagomban! Mivel a Képtelen történetek, másvilági mesék régóta szerepelt a kívánságlistámon, ezért izgatottan vágtam bele az olvasásba.

keptelen_tortenetek_masvilagi_mesek_fb.jpg

Rejtélyes ásatás (Tikos Péter illusztrációja)

A Szűcs Gyula szerkesztette novellagyűjteménybe összesen kilenc történet került, ezekből hét kizárólag szöveges formátumú. Mint arról az előszóban olvashatunk, a Képtelen történetek, másvilági mesék a próza, illetve a képregényes világ között tátongó szakadék feletti híd szerepét kívánja betölteni, így a szerkesztő olyan képregényalkotókat kért fel, akik szerzőkként már megcsillogtatták tehetségüket. A válogatásban számos műfaj képviselteti magát, a horror éppúgy, mint az urban fantasy vagy a noir. Most, az általam írt bemutatókhoz képest valamelyest rendhagyó módon mindegyikről szeretnék néhány szót ejteni.

Lakatos István: Buta kis kövér kutya

Nyitányunk főszereplője egy picit pufók kutyus, akire az emberiség megmentésének hálátlan feladata hárul. Biztosan megesik majd a szívünk a szegény párán – pláne azután, hogy tudomást szereztünk felhőtlennek cseppet sem nevezhető múltjáról. A sztori Lakatos István egyik korábbi munkájához (A kis gyufaárus lány) kapcsolódik.

lakatos_istvan_buta_kis_kover_kutya.jpg

Varga Péter: Az Elefántember legendája

Londonban, az East End egyik lerobbant utcájában Ben Garner furcsa teremtményre lesz figyelmes. Thomas Riley végighallgatja a zavarodott férfi vallomását, aztán a brit főváros utcáit járva nyomozásba kezdenek. A klasszikus krimik hangulatát felidéző darab misztikus köntösbe bújtatva.

varga_peter_az_elefantember_legendaja.jpg

Németh Áron: A Bürokrata

Bürokratánk szigorú szabályok mentén tengeti mindennapjait, ám néha ő is szeret kirúgni a hámból. Péntek éjszakai gondtalan buszozását két ismeretlen alak szakítja félbe: olyan tettek elkövetésével vádolják, melyekhez foghatókról sem hallott azelőtt. Az elsőre gyámoltalannak tűnő aktakukac csavaros észjárásáról tesz tanúbizonyságot, alaposan feladva ezáltal a leckét a gonosz zöldfülű ügynökeinek.

Wajzer Csaba: A pofon

Hosszát tekintve ez a legrövidebb alkotás. Egy eltévelyedett suhanc újabb balhéra készül huligán haverjával, csakhogy a sors (esetleg valaki más?) rögtön kijózanítja az éretlen kölyköt – tisztességes családapa válik belőle. Valamiért úgy éreztem, hogy A pofon kissé kilógott a sorból, de egyébként nem volt rossz.

Varga Bálint Bánk: Vérvörös szilveszter

Az antropomorf állatokkal benépesített Clawville városát a bűnözés fojtogató bűze hatja át. A veterán zsaru, Santino Featherland, valamint társa, az ifjú Marty McChicken az őrsön fülest kapnak, ezért este ellátogatnak a Stoneworm és a Mayhew sarkán található keltetőhöz. Úton a céljuk felé még aligha sejthették, hogy az eset kérlelhetetlenül rá fogja nyomni bélyegét a jövőjükre... A borongós sztori a gőzerővel készülő videójáték, a Chicken Police előzményeként szolgál – ha a Csirkekopók felkeltették az érdeklődésünket, akkor mindenképpen érdemes figyelemmel követni a projektet!

Tálosi András: Pokol a tanyán

Szörnyű tragédia következik be Tápiógyörgye határában a XIX. század vége felé. Csaknem húsz évvel később, a szerencsétlen kimenetelű párbaját követően a messze földön híres Sándor Kristóf erre az istenek háta mögötti vidékre keveredik. A titkára, Péntek Kálmán, no meg Bódi bácsi, a kocsis társaságában kiderítik, mégis mi a fene történt itt annak idején... A Vérvörös szilveszter mellett ez lett a másik nagy kedvencem. Szívesen olvasnék még a nyomozó kalandjairól!

talosi_andras_pokol_a_tanyan.jpg

Szűcs Gyula: Sarló, kalapács, boszorkányság

1992-ben, egy forró, nyári napon bekövetkezik a világvége – Vinyak, az ex-tűzoltó épp ekkor szabadul a szegedi Csillagból. Első útja régi öreg cimborájához, Csontihoz vezet, akivel nemsokára különleges küldetést vállalnak el: meg kell szerezniük azt a sötét ereklyét, amiről sokáig úgy hitték, hogy a rosszhírű legendákban létezhet csupán. Könnyebb lélegzetvételű, abszurd nosztalgiabomba egyenesen a ’80-as, ’90-es évekből, tele popkulturális utalásokkal (és förtelmes poénokkal... bár ilyen szempontból mazochista vagyok, mert roppantul élvezem őket).

szucs_gyula_sarlo_kalapacs_boszorkanysag.jpg

A kilencedik művészeti ág rajongói szintén örülhetnek, hiszen nekik is kedveskedni szeretnének két rövidebb, de annál emlékezetesebb képregénnyel.

A vég (írta: Wajzer Csaba; rajzolta: Békefi Tamás)

Aprócska, azonosítatlan objektum csapódik be az űrből Budapest szívébe. Kis idő múlva hullani kezdenek az emberek, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat tagjai pedig értetlenül állnak az egyre csak szaporodó, bizarr halálesetek előtt. A vég tulajdonképpen a kötetben helyet kapott írásokat köti össze.

a_veg_reszlet_01.jpg

A katlan (írta és rajzolta: Békefi Ákos)

Békefi Tamás ikertestvére ezúttal a kedvenc történelmi időszakából alkotott. 1917-et írunk, az Isonzó-völgyben járunk. Nevenincs hadnagyunk a lövészárkokban rekedt hetes század segítségére siet, azonban mentőakcióját váratlan esemény akasztja meg: a Nagy Háború borzalmai öltenek testet a vér áztatta csatamezőn.

a_katlan_reszlet.jpg

Ha nagyon akadékoskodó akarnék lenni, akkor egyedül a szerkesztési bakikat (elgépelések, vesszők hiánya a mondatokban) tudnám hibákként felróni, viszont ezeket leszámítva egy szép, színes antológia született. Bűn kihagyni! Jöhet a folytatás... Ugye lesz?

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. május 25-én jelent meg.

 

A kötetet a Chameleon Comix ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr8716627514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása