Tékák Tárháza

A Holtak Fejedelme jött, látott s győzött... vagy mégsem?

KÖNYVBEMUTATÓ – Jonathan Green: Drakula – A vámpír átka

2023. október 31. - Fejes Valentin

 

„Csak az tudja, milyen drága és becses a szívnek és a szemnek a pirkadat, aki már átélte, milyen gyötrelmes tud lenni az éjszaka.”

 

Ismét itt a borzongás időszaka! Ezúttal egy régi nagy klasszikus kissé újragondolt változatával készültünk – Halloween alkalmából Jonathan Green idehaza legutóbb megjelent munkáját, a Drakula – A vámpír átka című lapozgatós játékkönyvet vettük elő.

drakula_a_vampir_atka_fb.jpg

1897-et írunk. A gyanútlan Jonathan Harker friss megbízásának eleget téve épp a messzi Erdély felé tart. Leendő ügyfele egy bizonyos londoni birtokok iránt élénken érdeklődő nemes, aki teljesen elszigetelve, ódon kastélyában tengeti mindennapjait. A csodaszép Lucy Westenrát szabályosan körülrajongják szerelmes kérői, de az ifjú hölgy szívét már a tehetős Arthur Godalmingnak ígérte oda. Boldogsága kevés ideig tart, mivel ismeretlen, rettenetes kórság hatalmasodik el rajta… A Hawkins, Oldman & Lee cég néhai alkalmazottja, Mr. Renfield tébolyodottan tér vissza külföldi utazásáról. Bomlott gondolatai körül egyedül mestere forog, az elmegyógyintézet falai titokzatos ura eljövetelét visszhangozzák.

_levagott_kocsis_hauke_kock.jpg

A kocsi előállt! (Hauke Kock illusztrációja)

_levagott_lucy_westenra_hauke_kock.jpg

A gyengélkedő Lucy (Hauke Kock illusztrációja)

Viharfellegek gyülekeznek… A civilizáció fennmaradását alattomos terv fenyegeti, melynek kiötlője hosszú évszázadok óta türelmesen várja ármánykodása gyümölcsének beérését. Végleg eltakarítod a kárhozott lelkeket a föld színéről, netán szentségtelen uralmad alá hajtod ezt a hitvány sárgolyót? Melyik utat választod? Az emberiség sorsa a Te kezedben van!

_lde54_1.JPG

Bersicker társaságában (Hauke Kock illusztrációja)

_levagott_renfield_hauke_kock.jpg

A VÉR AZ ÉLET! (Hauke Kock illusztrációja)

A vámpírvadászok igyekeznek bármi áron keresztülhúzni A Sárkány Fiának ördögi számításait. Velük játszva kódszavakra bukkanhatunk, amikből minél többet gyűjtünk, annál nagyobb eséllyel sikerülhet összeraknunk a visszataszító kirakós darabkáit. Olvasás közben akár válogathatunk is a szereplők között, de vigyázat – a szörnyűségekkel szembesülve iszonypontokat kaphatunk, ezért idővel a pánikba esett karakterünk kiszámíthatatlanul cselekedhet. Ott vannak még a ritkábban előforduló vérpontok: míg a gróf számára előnyt, a halandóknak hátrányt jelentenek céljaik elérésében. Extraszenzoros percepciónk (röviden ESP) a hatodik érzékünket méri, a természetfelettihez fűződő viszonyunkat hivatott kifejezni.

_levagott_agata_nover_hauke_kock.jpg

Távozz innen, sátánfattya! (Hauke Kock illusztrációja)

_levagott_vampirvadaszok_hauke_kock.jpg

Együtt a csapat (Hauke Kock illusztrációja)

Előbb lássuk, milyen élményekkel gazdagodtunk a jók oldalán!

Mr. Jonathan Harker: Vizsgádat nemrég letett, lelkes ügyvédbojtárként ég benned a bizonyítási vágy, így szíves-örömest ellátogatsz a távoli Erdélybe befejezni a volt kollégád által elkezdett ügyleteket. Hamar kiderül, hogy vendéglátód cseppet sem az a szívélyes, nyájas alak, mint amilyennek eleinte mutatta magát… Bár ott-tartózkodásod alaposan kikezdi elméd épségét, a lélekgyötrő viszontagságokra fittyet hányva csatlakozol a Drakula ellen szövetkezők ligájához. Játékmenete abszolút kiegyensúlyozottnak mondható, mert körülbelül egyforma mértékben kaptak benne helyet az akciódúsabb jelenetek és a sötét titkokat leleplező részek.

_uj_jonathan_harker_hauke_kock.jpg

Mr. Jonathan Harker (Hauke Kock illusztrációja)

Miss Mina Murray: Jon Harker jövendőbelije. Naiv fejjel azt gondoltam, hogy a kisasszonynál a nyomozós szál izgalmasabb lesz, ha már puszta erőben képtelen felérni férfitársaihoz, ám másképp alakultak a dolgok. Inkább mellőzött figurája az eseményeknek… helyesebben fogalmazva magatehetetlen elszenvedője a sorozatos tragédiáknak, előbb a kedves ismerősök, illetve a legjobb barátnője elvesztésének, aztán a vérszívó átkának. Jobbára csak az iszonypontokat gyűjtögettem vele szorgalmasan, noha kirívóan magas ESP értéke sokszor ki tudta menteni szorult helyzetéből. Összességében véve hatalmas csalódás.

_uj_mina_murray_hauke_kock.jpg

Miss Mina Murray (Hauke Kock illusztrációja)

Dr. John Seward: A híres-neves Abraham van Helsing professzor legkedvesebb tanítványa, egyben a Carfax Elmegyógyintézet keménykötésű igazgatója. Sokat tapasztalt szakemberként kevésbé érintik érzékenyen a szokatlan jelenségek, ugyanakkor érdemes fokozott óvatossággal bánni a közveszélyes őrültekkel, hiszen a feléjük intézett egyszerűbb kéréseink is beláthatatlan következményekkel járhatnak. Amennyiben mással teljesítettük küldetésünket korábban, úgy kalandja második fele sajnos szinte semmi újdonsággal nem szolgál majd számunkra.

_uj_dr_john_seward_hauke_kock.jpg

Dr. John Seward (Hauke Kock illusztrációja)

Végezetül következzen a főgonosz!

Drakula gróf: Havasalföld területére betör az oszmán sereg. Maroknyi, de hozzád halálukig hűséges csapatod élén kilátástalan küzdelmet folytatsz a túlerőben lévő török hadakkal szemben. Végső elkeseredésedben egy ősi gonoszra esküdsz fel: a másvilági hatalom kétségkívül emberfeletti erővel ruház fel, azonban megkéri érte a szörnyű árát. Kedvesed időközben jobb létre szenderül, szeretett országod pedig aljas árulás következtében a gyaur hódítók kezére kerül. Bosszút forralsz… Olyasfélét, amibe bele fog remegni az egész világ.

_levagott_vlad_tepes_hauke_kock.jpg

Vlad, a karóbahúzó (Hauke Kock illusztrációja)

Kezdetben a legérdekesebb választásnak tűnt, később valamelyest változott róla a véleményünk. Nála kifejezetten nehéz helyesen dönteni… A kegyetlenkedések egyenesen szükségszerűek (tudniillik ez a magasabb rangra lépésünk kizárólagos módja), máskor viszont büntetés jár érte. Na, így próbáljunk meg következetesek maradni! Ehhez járul a további nehezítés, miszerint hibázásnak helye kábé nincs, sőt, az olthatatlan szomját kényszeresen csillapítani óhajtó szörnyszülött sokszor a saját fejére hozza a bajt. Fortuna kegyétől függően hamar győzelmet arathatsz – Balaur helyett talán jobb lett volna eleve hozzá imádkoznod.

_uj_drakula_hauke_kock.jpg

Drakula gróf (Hauke Kock illusztrációja)

„A változatosság gyönyörködtet!” – tartja a régi mondás, ami most hatványozottan igaznak bizonyult. Tartalmas, négy különálló kalanddal kecsegtető kötetet kaptunk, mely tökéletesen alapozza meg a hideglelős hangulatot, pár órányi kellemes kikapcsolódást garantál, s persze még azoknak is tartogathat izgalmakat, akik jól ismerik az alapjául szolgáló gótikus rémtörténetet. Karácsonykor újra találkozunk!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A könyvet a Chameleon Comix jóvoltából olvashattuk el.

drakula_kastelya_hauke_kock.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr3918247015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása