Tékák Tárháza

Le Nagy Testvérrel!

KÖNYVBEMUTATÓ – George Orwell: 1984

2022. június 08. - Fejes Valentin

Vannak olyan könyvek, amik egész egyszerűen megkerülhetetlenek az életben – számomra az 1984 mindenképpen ilyen volt. Az ismerőseim közül rengetegen ajánlották már korábban, ám sokáig nem sikerült beszereznem belőle egy példányt. Most azonban, hála a Helikon Zsebkönyvek egyik legújabb kötetének, személyesen tapasztalhattam meg, milyen élményekkel képes gazdagítani George Orwell modern klasszikusa.

1984_fb.jpg

Nagy Testvér figyel téged! (César Foujanet-Brassart illusztrációja)

Winston Smith jelentéktelen fogaskerék Óceánia szuperállam hatalmas gépezetében. Az Igazság-minisztérium irattári osztályának dolgozója merev korlátok közé szorítva tengeti unalmas, szürke mindennapjait az örökös háború sújtotta London városában. Régóta kettős érzések kavarognak félszeg főhősünkben: egyrészt képtelen elfogadni, hogy a dolgok mindig úgy mentek, ahogy manapság, másfelől (és tegyük hozzá rögtön, jó okkal) tart tettei következményeitől, hiszen az emberek nem többek bármikor feláldozható bábuknál Nagy Testvér gigantikus sakktábláján. 1984. április 04-én, azon a derült, hideg napon mégis erőt vesz magán, így nyomozásba kezd... Csakugyan lenne remény, ahogy azt a rejtélyes Testvériségről szőtt mendemondák állítják? Miközben alattomban igyekszik feltérképezni a múltat, szívét egy titokzatos, fekete hajú lány lobbantja lángra.

1984_cse_kang_lim.jpg

Végre, egy rejtett (?) zug! (Cse Kang Lim illusztrációja)

Szerzőnk egy kétségkívül borzasztó disztópiát vázolt fel előttünk közismert művében – a vasmarokkal irányító, abszolút gátlástalan rezsim semmitől sem riad vissza, hogy érvényesíthesse akaratát. Minden mozdulatot figyelemmel kísérnek, gondolkodni tilos, az érzelmek kinyilvánítása gyanút kelt, szerelembe esni egyenesen bűn, a gyerekek inkább olcsó ürügyekre, semmint valós okokra hivatkozva, hálátlan besúgókként jelentik fel saját szüleiket a Gondolatrendőrségnél, sőt, a veszélyesnek ítélt szavakat nagy gonddal gyomláltatják ki az erre szakosodott elvtársakkal... Akad bárki a Földön, aki szeretne egyetlen napot is eltölteni ebben az eszement világban? A regény második felében kissé leült a cselekmény: előbb a Julia és Winston között szövődött románcra, majd a rendszer működésére helyeződött a hangsúly. Zárásként, a függelékben az Angszoc által létrehozott mesterséges nyelv, az újbeszél szabályaiba nyerhetünk röpke bepillantást.

Mert csak ellentmondások összebékítésével lehet a hatalmat a végtelenségig megőrizni.

Orwell számos tekintetben riasztóan pontos képet festett le a lehetséges jövőről. Pillanatok alatt görcsbe rándul az ember gyomra, mikor felfedezni véli a hasonlóságokat a valóságban, és ezért még csak messzire sem kell mennünk – minden rossz forrásának megtestesülése, Emmanuel Goldstein alakja például nálunk is meghonosodott az utóbbi években.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. június 09-én jelent meg.

 

A könyvet a Helikon Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr8016627612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása