Tékák Tárháza

Pokoljárás Senkiföldjén

KÖNYVBEMUTATÓ – Alekszej Kalugin: Kihalt Mezők

2021. október 29. - Fejes Valentin

Nagyon úgy tűnik, hogy a kiadónál alig tartanak pihenőt S.T.A.L.K.E.R.-fronton, hiszen rövid időn belül már a harmadik regény jelenik meg idehaza. Ezúttal Jaeger bőrébe bújva barangolhatják be a rajongók az istenek háta mögötti vidéket.

kihalt_mezok_fb.jpg

Sztalkerünk szolgálatára a környékről korábban szerzett ismeretei miatt sokan tartanak igényt. Legutóbb a Gong klán néhány tagja kért tőle eligazítást – a csapat végállomásként az Álmos-völgyet jelölte ki, ahonnan a bátor kalandorok relikviákkal gazdagon térhetnek haza. A küldetés sikeres volt, a visszaút viszont kevésbé... Egy váratlan fordulat következtében kalauzunk két anomália közé keveredik: pár pillanattal később törött csontokkal, összeégve zuhan a földre. Társai sorsára hagyják haldokló segítőjüket, ám előtte elkobozzák felszerelésének értékesebb darabjait. Hősünk számára azonban még nincs itt a vég! Csodával határos módon magához tér, majd kis idő múlva a legközelebbi bár felé veszi az irányt. Semmi mást nem szeretne jobban, mint Marker és Cartridge szemébe nézni. Hogy mihez kezd velük ezután? Nos, ezt talán csak a Fekete Sztalker tudja...

Mi a jobb, összeroppant csontokkal szétlapulni a földön, vagy elevenen megsülni a pokol tüzén? Az ilyen kérdéseket a művelt emberek költőinek hívják.

A kötet első harmadáig a cselekmény olyan lassú tempóban halad, ahogy pórul járt navigátorunk vánszorog előre a végeláthatatlan pusztákon, de aztán felpörögnek az események. Jaeger hihetetlen dolgoknak lesz szemtanúja, emellett persze ő sem marad változatlan – döntése például váratlanul ért, valami teljesen másra számítottam. Az író hamar megteremti a borongós, a kiszolgáltatottság érzését keltő légkört, ami mára összenőtt ezzel a bizarr, a sarkaiból kifordult világgal. Bár számos titokra fény derülhetett a Zónával kapcsolatban, ez a felettébb barátságtalan vidék továbbra is Földünk legrejtélyesebb talánya marad.

vortex_kirill_khrol.jpg

Az itt-ott felbukkanó anomáliák kellemetlen meglepetéseket tartogathatnak az óvatlan vándoroknak (Kirill Khrol illusztrációja)

Ugyan a lezárást kissé összecsapottnak találtam, ettől eltekintve tetszett a történet. Biztos vagyok benne, hogy fogunk még találkozni Alekszej Kalugin nevével a jövőben!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. október 10-én jelent meg.

 

A könyvet a Metropolis Media ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5916624066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása