Tékák Tárháza

Mélyből támad a prehisztorikus rettenet!

KÖNYVBEMUTATÓ – Steve Alten: Meg – Az őscápa

2023. június 15. - Fejes Valentin

Sokan nem tudhatják, hogy az idén nyáron mozikba került Meg – Az őscápa tulajdonképpen egy könyvadaptáció. Az alapjául szolgáló kötetet külföldön régóta ismerik, a magyar fordítás azonban csak nemrég, a Cartaphilus Könyvkiadónak köszönhetően öltött testet. Szerzője, Steve Alten a valaha élt legnagyobb ragadozó halat helyezte története középpontjába.

meg_az_oscapa_fb.jpg

Jonas Taylor a legjobb mélytengeri pilótaként széles körben vívott ki magának tiszteletet és elismerést, ám ragyogó karrierjének egy tragikus baleset vetett véget. Miután leszerelték, úgy döntött, hogy a tengeri őslények tanulmányozásának szenteli élete hátralevő részét.  Egy nap a Tanaka Óceánkutató Intézet feje, Masao kér tőle segítséget – régi barátja korábban szerzett tapasztalatait kulcsfontosságúnak tartja a Mariana-árok közelében működésképtelenné vált adatgyűjtő szondák titokzatos ügyének felgöngyölítésében. Az időközben paleontológussá avanzsálódott exkatona nyomozása során szörnyű titkokra bukkan, legrosszabb rémálma lassanként megelevenedni látszik… A baj pedig sosem jár egyedül, így Jonas nemcsak múltjának árnyaival kénytelen szembenézni, sanyarú sorsát magánéleti gondjai tovább nehezítik.

a_belpoklos_szornyeteg.jpg

Ismét zabálhatnékja van a bélpoklos szörnyetegnek

Hosszú évmilliók után a gigantikus fenevad elszabadul: a bálnák és kardszárnyú delfinek tucatjai, majd a hullámokat meglovagoló szörfösök mellett a kisebb-nagyobb hajók legénysége mind feneketlennek tűnő bendőjében végzik be földi pályafutásukat. Meglepődve tapasztaltam ugyanakkor, hogy előzetes elképzeléseim ellenére a néhol klisés sztori eléggé elszórakoztatott, ezenkívül az író sikeresen egyensúlyba hozta a vérgőzös bestia tombolásának leírását a szereplők között kibontakozó drámával. Negatívumként a tudományos hitelességet róhatnám fel, bár ezzel kapcsolatban mindig vegyes érzések fognak el... Egyrészt az ilyen jellegű könyveknél nem feltétlenül szükséges teljes mértékben ragaszkodni a valósághoz vagy a kutatási eredményekhez, másfelől viszont a Steven Spielberg rendező nevével fémjelzett, 1993-ban debütált Jurassic Park ékes példaként bizonyíthatja ennek ellenkezőjét – ha a filmes stáb tagjai és a valódi szakemberek összefognak, közreműködésük eredménye valami igazán maradandó alkotás lehet.

veszelyben_a_strandolok.jpg

Veszélyben a strandolók

A nyomokban horrorelemeket tartalmazó regény rejtélyes lezárásának természetesen jó oka van: Steve Alten egész kis univerzumot épített kedvenc gyilkológépei köré, de kevés esélyt látok arra, hogy a folytatások a jövőben nálunk is megjelennek majd.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2018. október 15-én jelent meg.

 

A könyvet a Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6516611404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása