Tékák Tárháza

Jurapark, Jurapark, te csodás!

KÖNYVBEMUTATÓ – Michael Crichton: Jurassic Park & Az elveszett világ

2021. november 20. - Fejes Valentin

Nincs még egy olyan könyv, ami akkora sikerrel tudta népszerűvé tenni a dinoszauruszokat, mint a Jurassic Park – ennek, valamint a Steven Spielberg rendező nevével fémjelzett kultfilmnek köszönhetően a földtörténeti középkor koronázatlan királyai szerte a világon milliók kedvenceivé váltak. Tudtátok, hogy harminc éve pont a mai napon jelent meg eredetileg Michael Crichton eme modern klasszikusa? A jeles alkalomból ismét elővettem az 1993-as hollywoodi kasszasiker alapjául szolgáló művet, illetve annak közvetlen folytatását.

jurassic_park_az_elveszett_vilag_fb.jpg

1989-et írunk. Történetünk egy építkezésen bekövetkezett, halálos kimenetelű balesettel kezdődik, a szerencsétlenül járt dolgozó életét kioltó tettes az elmondások alapján a helyi babonák egyik rémalakja lehet. Nem sokkal a tragédia után egy békésen nyaraló család idilljét zavarják meg azok az állatok, melyek beazonosítása igazi kihívást jelent a szakértők számára. A rejtélyes esetek száma egyre csak nő Costa Rica nyugati partjainak környékén, az illetékesek értetlenül állnak a dolgok előtt.

raptorok_jo_breese.jpg

Acsarkodó szörnyszülöttek – egyelőre rácsok mögött (Jo Breese illusztrációja)

John Alfred Hammond, a felettébb sejtelmes International Genetics Incorporated alapítója mindeközben különleges vendégeket hív meg a távoli Nublar-szigetre. Az úgynevezett Jurapark a valaha látott leglenyűgözőbb látványosságnak ígérkezik, hiszen a párját ritkító attrakció fáradhatatlan munkatársai úgy látszik, feltámasztották a dinoszauruszokat. A látogatók eleinte őszinte csodálattal adóznak a rendkívüli teljesítménynek, később azonban inkább sírnának, ha tehetnék: rövid időn belül elszabadul a pokol, a hivatalos megnyitás előtti látogatás kész tortúrává válik. Hamar kiütköznek a hely alapvető hiányosságai, és nincs se isten, se ember, aki képes lenne megálljt parancsolni a genetikai úton létrehozott hidegvérű gyilkosoknak...

Baj van azzal a szigettel! Egyetlen katasztrófa az egész, amely csak arra vár, hogy bekövetkezzék.

Mint utóbb kiderült, a regényt nálam eléggé megszépítették a hozzá fűződő kellemes emlékek, mai szemmel nézve ugyanis bőven találtam benne kivetnivalót. A sztori működik a sajátos logikája mentén, de kissé talán túlírt, néhány adat már akkor is pontatlannak számított, a szereplők (Hammond a csökönyösségével vegyes naivitásával, Ian Malcolm matematikus a túlzott magabiztosságával, a kis Lex Murphy pedig a kiállhatatlan természetével) jobbára az őrületbe kergettek, emellett sajnos gépelési bakik vagy (fogalmazzunk most így) érdekes kifejezések jócskán akadtak a magyar szövegben.

t_rex_jo_breese.jpg

A csúcsragadozó elszabadult! (Jo Breese illusztrációja)

Hibái ellenére egy eredeti ötletből született, tanulságos rémmesét olvashatunk, amiben a szerző néhol gyomorforgatóan brutális jelenetekkel igyekszik az isteni babérokra törők kedvét szegni hasonlóan nagyravágyó, a természet törvényeire fittyet hányó álmaik megvalósításától. A Jurassic Park jött, látott s győzött, nézetformáló örökségét semmiképp sem vitathatjuk el.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

Majd’ öt év múlva érkezett a folytatás Az elveszett világ képében. Ugye készen álltok az újabb izgalmakra?

Pár esztendő telt el csupán a korábbi események óta. Richard Levine őslénykutató szentül hiszi, hogy a változatlanul jó hírnévnek örvendő teremtmények tulajdonképpen mind a mai napig fennmaradhattak Földünk valamelyik istenek háta mögötti vidékén. Átfogó nyomozásba kezd hát, ám gyanús ügyekbe üti bele az orrát, így aztán kisvártatva hatalmas kulimászba keveredik. Újdonsült barátja, Ian Malcolm mentőexpedíciót szervez a bajba jutott kotnyeles kurafi kimentésére – többek között Sarah Harding, az afrikai nagyragadozók viselkedésének szakértője, továbbá Jack Thorne, a valaha professzorként oktató mérnökzseni siet az aranyifjú paleontológus segítségére.

kutatas_jo_breese.jpg

Vajon miket rejtegettek a B telepen? (Jo Breese illusztrációja)

Az elveszett világ keményvonalas, horrorelemekkel fűszerezett sci-fi helyett kalandregény a javából: bár a töprengésre késztető, mélyenszántó gondolatok ezúttal elmaradtak, véleményem szerint ez a műfaj sokkal jobban áll írónknak. Lerántjuk a leplet Hammond sötét üzelmeiről – Isla Sorna újabb dinoszauruszokkal, megfejtésre váró talányokkal és a legvadabb elképzeléseket messze felülmúló borzalmakkal várja a merész vállalkozókat. Az apránként kibontakozó cselekmény garantált szórakozást nyújt, a rövidebb kitekintők jóvoltából az olvasók például tudománytörténeti ismeretekre tehetnek szert, a frissen behozott karakterek szerencsére kedvelhetők (viszont épp ezért fájhat néhányuk elvesztése), a helyenként előforduló elírások ugyanakkor továbbra is gondot jelentettek.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪

  

A bemutató eredetileg 2020. november 20-án jelent meg.

 

A könyveket a Kossuth Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr316629564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása