Tékák Tárháza

„Minden mesében van egy csepp igazság.”

KÖNYVBEMUTATÓ – Andrzej Sapkowski: Vaják I.) – Az utolsó kívánság

2021. december 18. - Fejes Valentin

A Netflix 2019 decemberében debütált, Henry Cavill, Anya Chalotra és Freya Allan főszereplésével készült sorozata, a Vaják (The Witcher) utólag sokakat ösztönzött arra, hogy jobban elmerüljenek az eredetileg Andrzej Sapkowski által teremtett fiktív univerzumban. A GABO Könyvkiadónak hála most azok is be tudják szerezni a lengyel származású szerző köteteit, akik annak idején valamiért lemaradtak róla.

az_utolso_kivansag_fb.jpg

Nivellen vendégszeretetét élvezve (Egor Gafidov illusztrációja)

Vajáknak lenni korántsem felhőtlen mulatság. Ezek az embert próbáló kiképzésen átesett, fegyvereiket ügyesen forgató, illetve a mágiához valamelyest konyító harcosok némi fizetség ellenében mindenféle bestiával végeznek. A kegyetlen külvilágban a gyermekkorunk rémmeséiből ismerős szörnyszülöttek elevenednek meg, pórul járt áldozataik többnyire rettenetes kínhalállal múlnak ki. Noha szolgálataik nélkül teljesen kiszolgáltatottá válnának a visszataszító förmedvényekkel szemben, a helyiek általában ellenszenvvel viseltetnek merész felszabadítóik iránt. Az érdeklődők ebben az alkotásban Ríviai Geralt néhány korai kalandjába nyerhetnek röpke bepillantást: Vizimában a környéket rettegésben tartó striga nyomába ered, Cintra tróntermében ismét kénytelen szembesülni a Meglepetés Törvényével, a Vengerbergi Yenneferrel való találkozással pedig a könyv címe nyer értelmet.

geralt_keszeg_pavel_spitsyn.jpg

Főhősünk hűséges paripája, Keszeg hátán (Pavel Spitsyn illusztrációja)

az_utolso_kivansag_olga_semenova.jpg

Az utolsó kívánság (Olga Semenova illusztrációja)

Bár a regényfolyamot alapul vevő széria kétségkívül hatalmas sikernek örvend, bőven találhatunk benne kivetnivalót – az első válogatást újraolvasva úgy gondolom, hogy a Netflix adaptációja menthetetlenül elmerül a középszerűség süllyesztőjében. Egyszerre túl sok dolgot akartak belezsúfolni nyolc epizódba, a karakterek nekem olyan semmilyennek tűntek, az időben ide-oda ugrálással zavarossá tették az egészet (főképp az abszolút laikusok számára). Az eredeti mű viszont tényleg meghozza a kedvünket a folytatásokhoz, mivel utánozhatatlan hangulatával pillanatok alatt magával ragadósra sikeredett, emellett a mellékszereplők (még ha csupán egyetlen fejezet erejéig tűnnek is fel) mind érdekesek sajátos jellemükkel és múltjukkal. Hősünk a fajtájáról keringő rosszmájú híresztelések ellenére felettébb kedvelhető figura: helyén van az esze, kardja pengéjénél már csak a nyelve vág jobban, de azért a talán maroknyi emberért, akiket valóban igaz barátjának nevezhet, a végsőkig képes elmenni. Kökörcsinnel amúgy rendkívül szórakoztató párost alkotnak!

– Nekünk, költőknek, mindenhez értenünk kell – felelte Kökörcsin dölyfösen. – Különben magunkat járatnánk le azzal, amit írunk. Tanulni kell, kedvesem, tanulni. A földműveléstől függ a világ sorsa, jó hát érteni a földműveléshez. A földművelés táplál, ruház, megóv a hidegtől, szórakoztat, és a művészetet is segíti.

– Talán a szórakozással és a művészettel túloztál kicsit.

– Hát a pálinkát miből főzik?

– Már értem.

Jól tesszük, ha nyomon követjük a kiadó tevékenységét a továbbiakban – idevágó bejegyzésükből például a jövőre vonatkozó terveikre derítenek fényt.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. március 10-én jelent meg.

 

A könyvet a GABO Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4816627122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása