Tékák Tárháza

Lenyűgöző zöld szomszédaink

KÖNYVBEMUTATÓ – Piotr Socha & Wojciech Grajkowski: Fák

2023. május 10. - Fejes Valentin

A fák titkos élete kapcsán, lassan két éve töredelmesen bevallottam bűnömet: bár kiskoromtól kezdve érdeklődöm a természet dolgai iránt, a növényeket hosszú ideig méltatlanul hanyagoltam. A helyzet azóta persze sokat javult, de mentségemre legyen szólva a mai gyerekeknek a hihetetlenül széles könyvválasztéknak köszönhetően jóval egyszerűbb dolga van, így könnyebben megy az ismerkedés – pláne akkor, ha rögtön egy olyan fantasztikus kötettel hozza össze őket a sors, mint például aktuális bemutatóm alanya.

uj_fak_fb.jpg

Mielőtt azonban rátérnénk a nagyalakú (tényleg elképesztően hatalmas!) album ismertetésére, pár mondat erejéig hadd mutatkozzanak be az alkotók! Wojciech Grajkowski PhD fokozatot szerzett biológus, aki eddig megjelent, szintén a kicsiknek szánt műveivel rengeteget tett a természettudományok népszerűsítéséért. Piotr Socha a Varsói Szépművészeti Akadémián végzett tervezőgrafikus, egyedi stílusáról árulkodó illusztrációi lengyel magazinok lapjairól köszönhettek vissza. Piotr neve már nem teljesen ismeretlen idehaza, hiszen a visszajelzések alapján a Méhek nagy sikert aratott, ám az nálam kimaradt, ennélfogva pártatlanul foghattam hozzá az olvasáshoz.

fak_01.jpg

fak_02.jpg

A duó gazdag biológiai tudásanyagunkat történelmi, valamint kulturális ismeretek tucatjaival vegyítette, emellett számos érdekességet (sőt, friss kutatási eredményeket!) említ meg, ezért e kiadvány lapozgatása nem kizárólag az ifjú olvasóknak nyújthat majd feledhetetlen élményeket. Mára kihalt fajok, rekorderek a legkülönfélébb kategóriákból, a heddali templom, a bizarr, széllel hajtott vitorláskocsi, lombhotelek, a bonszai művészete... Talán nincs is olyan, a fákhoz lazábban vagy szorosabban kapcsolódó téma, melyekre ne térnének ki kicsit részletesebben! Közös munkájuk egyszerre tartalmas és tetszetős darab: ilyen az, amikor a kedvenc tudományágában jártas, nemes ügyét a szívén viselő szakértő összedolgozik a tehetséges művésszel, a végeredmény pedig valami igazán párját ritkító lesz.

fak_03.jpg

fak_04.jpg

Az emberiség története a kezdetektől fogva összefonódik békés zöld szomszédainkéval, szinte ezer szállal kötődünk hozzájuk – vigyázzunk hát rájuk!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. szeptember 29-én jelent meg.

 

A kötetet a Manó Könyvek jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2416629342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása