Tékák Tárháza

Mikor az ördögtől jön az isteni igazságszolgáltatás

KÖNYVBEMUTATÓ – Joe Hill: Szarvak

2022. június 04. - Fejes Valentin

 

„Az ördög ősidőktől fogva tudta, hogy a bűn mindig előhozza belőlünk legemberibb tulajdonságainkat, a jókat ugyanúgy, mint a rosszakat.”

 

A mondhatni általános vélekedésből ítélve szegény Joe Hill nehezen tud kilépni méltán népszerű édesapja árnyékából, holott már több alkalommal bizonyította tehetségét. Pár éve a Locke & Key-szériának köszönhetően tértem vissza a képregényes világba: a hányattatott sorsú család kalandos története rövid időn belül elnyerte a tetszésemet. Éppen ezért kaptam fel rögtön a fejem, mikor meghallottam, hogy nemsokára újra ki fogják adni a Szarvak című művét – kíváncsi voltam, vajon képes lesz-e vele átugrani a magasra tett lécet!

szarvak_fb.jpg

Ignatius Martin Perrish aranyélete néhány óra leforgása alatt maga lesz a földi pokol: ő válik ugyanis az első számú gyanúsítottá a szerelme, Merrin Williams különös kegyetlenséggel elkövetett meggyilkolásának ügyében. Bár a perdöntő bizonyítékok hiányában végül ejtették ellene a vádakat, a helyiek a mai napig ferde szemmel tekintenek rá. A huszonhat éves srác végső elkeseredésében szentségtörő akcióra szánja el magát a tragédia évfordulójának éjszakáján... A görbe este csúfos következményekkel járt, így másnap iszonyú látvány fogadja az ifjút a tükörben – homlokából hegyes szarvak meredeznek elő!

egy_bitang_rossz_reggel_magdalena_kaczan.jpg

Így kezdődik egy bitang rossz reggel (Magdalena Kaczan illusztrációja)

A borzalmaknak ennél a pontnál még koránt sincs vége, hiszen kezdésként vadidegenek fecsegik ki neki féltve őrzött titkaikat, olyan lazán, mintha csak a világ legtermészetesebb dolgairól folyna a bájcsevegés. Ig, miután nagy nehezen felocsúdik a kellemetlen meglepetésekből, úgy dönt, hogy az új képességei birtokában végre kideríti, vajon ki állhat valójában a brutális bűntett mögött. Ahogy egyre több emlék idéződik fel, úgy bővül újabb elemekkel a visszataszító kirakós, miközben apránként bontakozik ki előttünk a fiatalok szinte tündérmesékbe illő románca, valamint szemtanúi lehetünk annak, miként kovácsolódott össze anno főhősünk balhés baráti társasága.

szerelem_elso_villantasra_magdalena_kaczan.jpg

Szerelem első villantásra (Magdalena Kaczan illusztrációja)

Hogy egy kissé elkoptatott közhellyel éljek, az alma nem esett túl messze attól a bizonyos fától, ám azért akadtak számomra szembetűnő különbségek. Nagyra értékeltem például, amiért Joe atyjával ellentétben sokkal kevesebb üresjáratot hagyott a sztoriban, a részletek kevés kivételtől eltekintve mindig kapcsolódtak a később bekövetkezett eseményekhez, esetleg a szereplők személyiségének átalakulásához. Az alapötletet eléggé egyedinek találtam, a váratlan csavarok szépen kidolgozottak, a könnyed, gyakran (sötét) humorral fűszerezett stílusnak hála gördülékenyen haladhatunk az olvasással.

rogtonzott_predikacio_magdalena_kaczan.jpg

Rögtönzött prédikáció (Magdalena Kaczan illusztrációja)

Régen íródott olyan kötet, ami egyszerre (ráadásul ilyen kendőzetlen őszinteséggel!) vesézte volna ki a barátság értékeit, a kétszínűség gusztustalan természetét, az igaz szerelem klasszikus témakörét, illetve az emberek mélységesen sötét oldalát. A cselekmények felett természetesen ki-ki a saját vérmérséklete függvényében hoz majd ítéletet... Engem személy szerint rettenetesen fel tudnak bosszantani a hamarjában hozott vagy a bármiféle értelmet, logikát nélkülöző döntésekkel, az őszintétlenséggel meg aztán végképp! Iggy alapvetően nem rosszfiú... De haver, most komolyan: ha egyszer alig ismered azokat, akik állítólag szeretnek, akkor miért csodálkozol, mikor előbb-utóbb csalódsz bennük?

a_lelek_lombhaza_magdalena_kaczan.jpg

A Lélek Lombháza (Magdalena Kaczan illusztrációja)

Mivel nem ismerem teljesen kettejük eddigi munkásságát, ezért egyelőre csupán halkan (és valamennyi bizonytalansággal a hangomban) merem kijelenteni, hogy... Joe Hill talán jobb író, mint King? Persze kinek Mould atya, kinek Bennett nővér... A 2013-as, Alexandre Aja rendezte filmfeldolgozás adaptációnak sajnos kifejezetten pocsék, önálló filmként pedig legfeljebb minden jóindulattal nevezhetnénk középszerűnek. Ne nézzétek meg... Inkább olvassátok el az alapművet! Higgyétek el, megéri!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. augusztus 28-án jelent meg.

 

A regényt a GABO Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5116628540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása