Tékák Tárháza

Röpke útmutató művészeti galériákhoz, rengeteg üdének ható ötlettel

KÖNYVBEMUTATÓ – Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

2023. május 18. - Fejes Valentin

Elgémberedett lábak, a kényelmetlenség érzésével társuló értetlenkedés, unalomban és abszolút közönyben eltöltött órák – csak néhány olyan dolgot soroltam most fel azok közül, amik elsőkként merülhetnek fel az emberek gondolataiban egy kiadós múzeumi sétát követően. Amennyiben a fentieket végigolvasva azonosulni tudtunk a problémákkal, úgy ajánlom Johan Idema frissen a hazai könyvespolcokra került munkáját: a szerző ugyanis arra tesz kísérletet, hogy rendhagyó műve révén megreformálja bevett szokásainkat.

hogyan_latogassunk_muzeumot_fb.jpg

A gazdagon illusztrált zsebkötet terjedelme a kétszáz oldalt sem éri el, ennek ellenére igazi gondolatébresztőként hat. A maga nemében izgalmas volt megtapasztalni, ahogy művészeti tanácsadónk számos olyan nézőpontra hívta fel a figyelmemet, melyekhez foghatók nagy valószínűséggel nem jutottak volna eszembe korábban. Mennyire befolyásolja például a kép kerete személyes élményünket, miközben egy alkotást csodálunk? Tényleg fogékonyabbak lennénk az eszmecserére, miközben a kiállításokon járkálunk fel s alá? Valóban a gyerekek a legjobb tárlatvezetők?

muveszeti_galeria_adrianna_calvo.jpg

Adrianna Calvo fényképe

muveszeti_galeria_clem_onojeghuo.jpg

Clem Onojeghuo fotója

Mint azt a szerző a bevezetőben kijelentette, annak örülne a legjobban, ha útmutatásait a gyakorlatban is alkalmaznánk. Ezúton ígérem, legközelebb próbát teszek! Rögtön kitaláltam, mit fogok tenni elsőként, bár a reakciók kapcsán eléggé szkeptikus vagyok... Mikor valami igazán felkelti az érdeklődésemet, rengeteg kérdésem támad – de vajon mindenki ugyanúgy értékelné-e a hirtelen jött lelkesedésemet? A türelmetlenebb vagy kevésbé felkészült teremőrök szinte garantáltan, legalább gondolataikban melegebb éghajlatra küldenek majd emiatt, ebben már most biztos vagyok. Bár ki tudja... bármikor érhet kellemes csalódás!

muveszeti_galeria_una_laurencic.jpg

Una Laurencic fényképe

muveszeti_galeria_01_matheus_viana.jpg

Matheus Viana fotója

Rendkívül szórakoztatónak találtam ezt a könyvecskét, minden olvasással töltött pillanatot élveztem! Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan másoknak is rengeteg újdonsággal fog szolgálni, az egyelőre tapasztalatlan látogatóknak ugyanúgy, mint a visszatérő vendégeknek.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. április 23-án jelent meg.

 

A könyvet a Scolar Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4616615062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása