Tékák Tárháza

Eszeveszett egyiptomiak, rémes rómaiak és golyós görögök

KÖNYVBEMUTATÓ – A „RRRrrrrettentő TÖRI!” sorozat első három kötete

2023. szeptember 13. - Fejes Valentin

Csapás a múltból! Valószínűleg én kölcsönöztem ki a legtöbbször a RRRrrrrettentő TÖRI! sorozat könyvecskéit az általános iskola szomszédságában lévő könyvtárból. A borítók mágnesként vonzották a kíváncsi gyermeki tekinteteket, a hátul olvasható rövid ismertetők piszkos titkokkal kecsegtettek, a fekete humor hamar átjött – hát hogyan is ellenállhattam volna az ilyen csábító összképnek? A Könyvmolyképző Kiadónak hála ismét kaphatók a nálunk valamikor a ’90-es évek végén megjelent széria részei.

rrrrrrrettento_tori_1-2_fb.jpg

Terry Deary és Peter Hepplewhite közös műve, az Elképesztő egyiptomiak nyitja a sort. Ahogy azt jó előre sejthetjük, a misztikus országot érintő legnépszerűbb témák kerültek előtérbe. Bár a fáraókat isteni hatalommal ruházták fel, a befolyásosabb tisztviselők erre fittyet hányva folytatták kétes üzelmeiket uralkodójuk háta mögött, a mesés kincsekre áhítozó sírrablók szemernyi tiszteletet sem mutattak irányukba. A máig titokzatos piramisokról szédületesebbnél hajmeresztőbb történetek kaptak szárnyra, a felfokozott hangulatra Howard Carter legendás felfedezésével csak olajat öntött a tűzre. A múmiákkal gyakran gyalázatos módokon bántak: tüzelő híján a túlvilágra távozottak földi maradványaival fűtötték a sivatagot átszelő gőzmozdonyokat, a tehetősebbek bizarr látványosságokként adták-vették őket, a gátlástalan kuruzslók a jobb sorsra érdemes bebalzsamozott testeket porrá őrölve minden nyavalyát kikúráló csodaszerként árulták.

uj_elkepeszto_egyiptomiak_01.jpg

uj_elkepeszto_egyiptomiak_02.jpg

Több ezer éves fennállását követően a Nílus ajándéka új fennhatóság alá került – a rómaiak i. e. 30-ban határtalannak tűnő birodalmukba olvasztották Egyiptomot. A messze földön hírhedt hódítók mély megvetéssel nézték le más földek népeit, holott jobban belegondolva szinte semmiben sem különböztek a barbároktól, sőt! Szörnyülködve szerezhetünk tudomást az elmeháborodott diktátorok kegyetlen rémtetteiről, az üldözött keresztények válogatott kínzásairól, a féktelen tivornyákba torkolló lakomákról, a hadseregben uralkodó embertelen állapotokról, a korabeli tanulók nyűgjeiről, a nők teljesen kiszolgáltatott helyzetéről. A Rettegett rómaiak kizárólag Terry Deary munkája… Már ha pusztán a szöveget nézzük, hiszen az oldalakat a Melbourne városában született tehetséges grafikus, Martin Brown jópofa rajzai illusztrálják.

uj_rettegett_romaiak_01.jpg

uj_rettegett_romaiak_03.jpg

Harmadikként hajráztak az Ütődött görögök. Joggal tehetjük fel a kérdést: ők mégis mi a csudát keresnek itt, mikor annyi mindent köszönhetünk nekik? Magas szintű kultúrájuk átformálta a világot, számos találmányuk megelőzte a korát, elhintették a demokrácia magjait… Érdemeik elévülhetetlenek, efelől semmi kétség, de az igazsághoz ugyanúgy hozzátartozik, hogy hihetetlenül babonásak voltak, meg persze akadt közöttük pár (finoman fogalmazva) fura figura is. Híres jósaikat inkább ravasz szemfényvesztőknek kellene hívnunk, a neves Püthagorasz különc követői agyament iránymutatásokat követtek (a babok fogyasztását például azért kerülték, mert meggyőződésük szerint a picinyke szemekben lakoznak a halottak lelkei), Hérakleitosz pedig egy hatalmas kupac trágyában nyakig merülve remélt gyógyulást vízkórságából. Mennyire kiábrándító, ugye?

uj_utodott_gorogok_01.jpg

uj_utodott_gorogok_02.jpg

Felnőtt fejjel szerencsére ugyanolyan örömmel tudtam forgatni a lapokat, mint annak idején, harmadik-negyedik osztályosként. A kötetek varázsa nem csupán az írók remek humorérzékében vagy közvetlen természetükben rejlik – a kreatív szerzők interaktívan igyekeznek bevonni a fiatalokat a képzeletbeli időutazások során. Te mit tennél egy bizonyos hadvezér helyében? Hogyan oldanád meg az adott problémát? Felismered a képeken látható szokatlan tárgyakat? Az ifjú olvasók zárásként könnyed teszteket tölthetnek ki, melyek segítségével játékos formában adhatnak számot frissen szerzett tudásukról.

uj_elkepeszto_egyiptomiak_03.jpg

uj_rettegett_romaiak_02.jpg

Manapság különösen nehéz a tanárok sorsa, pláne a történelmet oktatóké, így a RRRrrrrettentő TÖRI! könnyen fogyasztható vékonyka könyvei óriási segítséget jelenthetnek számukra a tanításban. Szívből ajánlom tehát e régi nagy kedvencemet! Annyira örülnék neki, ha egy újabb generáció fedezné fel magának ezt a klassz kis sorozatot!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. november 26-án jelent meg; frissítve 2023. szeptember 13-án.

 

A könyveket a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr8518212769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása