Tékák Tárháza

Kaotikus és stabil korok örök fogságában

KÖNYVBEMUTATÓ – Cixin Liu: A Háromtest-probléma

2022. június 23. - Fejes Valentin

 

„Az univerzum egy üres palota, és az emberiség csak egy hangya benne.”

 

Vajon mi történne akkor, ha tudomást szereznénk intelligens, földönkívüli fajok létezéséről? A kérdés már számos tudományos-fantasztikus írót ihletett meg korábban, köztük a Hugo-díjas Cixin Liut is. A zsáner többszörösen elismert szerzőjének e témáról alkotott sajátos meglátása A Háromtest-probléma formájában öltött testet.

a_haromtest_problema_fb.jpg

1967-et írunk, az úgynevezett kulturális forradalom tüzének lángjai emésztik Kínát. A vörösgárdisták a rendszer ellenségeinek kikiáltott személyek további sorsáról a gyakran őrületbe torkolló harci gyűléseken döntenek. Peking városának szélén, a Tsinghua Egyetem dísztermében épp Ye Zhetai professzor a soros. Lánya, a fiatal egyetemi hallgató, Wenjie az első sorból kénytelen végignézni makacs apja halálát, de megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget. Egy belső-mongóliai hadtesttől az istenek háta mögötti Nagy Khingan-hegységnél létesített katonai bázishoz helyezik át, ahol a kormány rejtélyes projektjének részévé válik. A Radarcsúcs nemsokára örökre beírja nevét a történelemkönyvekbe…

a_kutatoallomas_encso_csao.jpg

Kapcsolatfelvétel (Encsö Csao illusztrációja)

Harmincnyolc évvel a katasztrofális eseményeket követően civilizációnk fennmaradásának kulcsa a mit sem sejtő Wang Miao kezébe kerül. A fizikus egy nap olyan játékkal ismerkedik meg, melyben a problémát három izzó égitest szeszélyes járása adja. A felhasználók feladata legfeljebb első hallásra tűnhet pofonegyszerűnek: a káoszban rendet teremtve kell rálelniük a gondok forrására. Minél inkább elmélyed tudósunk a bizarr program fiktívnek tűnő világában, annál több dolog kezdi el nyugtalanítani. Valóban csupán egy játékról lenne szó? Mi a széles körben ismert Tudomány Határai nevű szervezet igazi célja? Hogyan járulhat hozzá a legnagyobb titokban szervezkedő Föld–Trisolaris Mozgalom az emberiség végső bukásához?

a_jatek_encso_csao.jpg

Játék vagy valóság? (Encsö Csao illusztrációja)

Műfaját tekintve a regény a keményvonalas sci-fik közé sorolandó, ám véleményem szerint jóval több ennél – különös, mégis remekül szuperáló elegye a személyes tragédiáknak, a feszített tempót diktáló akciódús történeteknek, valamint a váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozós sztoriknak. Ne csodálkozzunk hát, ha a könyv borítóján George R. R. Martin ajánlója ötlik szinte elsőként szemünkbe, aki A tűz és jég dala-sorozatának köszönhetően tett szert hatalmassá duzzadt rajongótáborára.

kudarc_encso_csao.jpg

Kudarcba fulladt kísérlet (Encsö Csao illusztrációja)

A Háromtest-probléma azonban csak a konfliktus nyitányát jelenti. A sokak által várt folytatás, A sötét erdő alig pár hónapja került fel a hazai könyvesboltok polcaira.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. január 10-én jelent meg.

 

A könyvet az Európa Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4716613242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása