Tékák Tárháza

Vakmerő kalandorból űzött vad

KÖNYVBEMUTATÓ – Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai

2021. szeptember 16. - Fejes Valentin

Annak idején, Az országút harcosa kapcsán már szóba került a nagysikerű Kaland, Játék, Kockázat sorozat, ám a nosztalgiabomba csak a közelmúltban robbant igazán nagyot: közel húsz évnyi kihagyás után hamvaiból éledt újjá a sokak számára ikonikus széria a legendás Ian Livingstone által írt vadonatúj játékkönyvvel! Az öcsémmel leporoltuk régi kalandfüzetünket, magunkhoz vettünk két dobókockát, tollat, ceruzát és radírt, miközben lélekben felkészültünk a lehető legrosszabbra... Lapozgatásra felkészülni – a főhős ezúttal is TE vagy!

allansia_bergyilkosai_fb.jpg

Valószínűleg egy kevésbé józan pillanatodban fogadást kötöttél Samuel Crow hajóskapitánnyal Feketehomok kikötőben: megállapodásotok úgy szólt, hogy ha egy hónapig kibírod a Kígyó-szigeten, akkor húsz csillogó aranytallér fogja ütni a markodat. A bizalomgerjesztőnek cseppet sem mondható helyről keringő rémmesékre magasról téve bátran vállalod a kihívást, így nemsokára a Kék Hold fedélzetén tartasz célod felé. Igazi túlélő alkatként korábban már szembenéztél a természet viszontagságaival, emellett a kardvívásban szintén jeleskedsz... Ugyan mi baj történhet?

tuzsarkany_balla_krisztian.jpg

Egy tüzes leheletű sárkány (Balla Krisztián illusztrációja)

kraken_balla_krisztian.jpg

Kraken húzza le a tenger mélyére a hajót (Balla Krisztián illusztrációja)

Nos, hát... Kezdjük ott, hogy az egzotikus vadon maga a zöld pokol, ami hamar kiszűri, tényleg elég rátermettnek bizonyulsz-e a feladatra. A borzalmas szörnyszülötteken kívül trükkös csapdák tucatjai keresztezhetik utadat, ráadásul válogatott mestergyilkosok törnek az életedre – neked persze fogalmad sincs róla, miért. A fejedre kitűzött busás jutalom szinte mágnesként vonzza az aljas gonosztevőket a világ négy sarkából... Jól gondoljuk hát meg a következő lépésünket, hiszen minden bokor veszélyt rejthet! A borítón látható illusztráció a híres Karl Kopinski műve, a térkép Leo Hartas alkotása, a belső, hangulatos rajzok pedig a tehetséges hazai képregényrajzolónk, Balla Krisztián keze munkáját dicsérik.

harold_cornpepper_balla_krisztian.jpg

A jókedélyű szatócs, Harold Cornpepper – érdemes elolvasnunk a kép történetét is! (Balla Krisztián illusztrációja)

garanka_vassell_balla_krisztian.jpg

„Mint az őrült, ki letépte láncát...” (Balla Krisztián illusztrációja)

Összességében véve egy egész ötletesen megírt, elég jól összeszedett kalandkönyvről beszélhetünk, kiszámíthatatlansága miatt izgalmakból garantáltan nincs hiány. Pár baki, illetve érthetetlen dolog azért akadt benne: például ha a bérgyilkosok meglepetésszerű támadásai tőlünk vonnak le életpontokat, akkor az ellenfelektől miért nem, mikor szerencsepróbát követően sikeresen ütöttünk rajtuk? A játék bitang nehéz és kegyetlen, bár ez mondhatni a műfaj sajátossága, régi motorosokként alig lepődtünk meg rajta – az, hogy csupán egyetlen helyes út létezik, már sokkal inkább bosszantó. Kizárólag azon az ösvényen haladhatunk, máskülönben nem tudjuk majd teljesíteni küldetésünket: túl későn fogunk rádöbbenni arra, hogy néha a teljesen jelentéktelennek tűnő, sőt, egyenesen agyament lehetőségek jelentették volna a továbbjutás kulcsát.

a_lap_fiverek_balla_krisztian.jpg

Micsoda barátságos arcok! (Balla Krisztián illusztrációja)

throm_a_barbar_balla_krisztian.jpg

Barát vagy ellenség tart felénk? (Balla Krisztián illusztrációja)

A negatív felhangok ellenére félreértés ne essék, az Allansia bérgyilkosai a sorozat többi kötetéhez hasonlóan rendkívül szórakoztató a maga szadista módján, ám a szűkösre szabott szabadság sokat levont az élvezeti értékéből – tartok tőle, hogy ez a felállás könnyen a kezdők kedvét szegheti a folytatásoktól. Én mindenesetre türelmetlenül várok a Halállabirintus újrakiadására, mivel a némileg átdolgozott klasszikus szorosan kötődik jelen bemutatóm alanyához.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

Azzur nagyúr utóirata: 7/10, azt mondod? „Jó szám... De nem elég jó!” Lapozz a 25-re!

 

A bemutató eredetileg 2020. május 05-én jelent meg.

 

A könyvet a Chameleon Comix ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr3916627454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2021.09.17. 17:50:49

Én csak keveset játszottam ezekkel annak idején, de azért 2-3 ilyet én is lenyomtam. Valóban idegőrlő, hogy egyes útvonalakon minden logika és indok nélkül egyszerűen nem lehet átjutni elsőre.
Pl. Kipiszkálom a bálvány bal szeméből a gyémántot - enyém egy értékes gyémánt. Kipiszkálom a jobb szeméből is - kicsap egy mérgező gáz, és meghalok! Nincs ellene mentő dobás, nincs tedd próbára a szerencsédet, nincs olyan hogy csak levonja a fele életerőmet, semmi csak a meghalás...
A másik probléma, hogy kezdetleges a szövegezés. Egymásra dobálva egy- egy sorszámnál pár tőmondat, semmi karakter kidolgozás vagy érdekes konfliktus, dráma, csak mégy előre aprítasz, választasz jobb és bal oldali folyosó között stb.
Ettől függetlenül el lehet bohóckodni vele de igazán 12-16 éves kor közöttieknek ajánlanám.
Az igazi szerepjáték az asztali, amit 4-6 fő játszik mesélővel.
És hogy még egy pozitívumot írjak: a posztban bemutatott grafikák igazán kifejezők és jól sikerültek.

Fejes Valentin 2021.09.17. 17:56:03

@Gyingizik: Jajj... Hát ez elég kellemetlen lehetett! Arra nem emlékszel egész véletlenül, hogy melyik játékkönyvben volt ez?

Mi még felnőtt fejjel is élvezzük a KJK-sorozat köteteit, csak épp már sokkal kritikusabb szemmel tekintünk rájuk... A jövő héten egy olyan darabról érkezik majd bemutató, ami szerintünk sokkal jobb lett ennél!

És igen, Krisztián illusztrációi tényleg szépek, hamar megteremtik a hangulatot!
süti beállítások módosítása