Tékák Tárháza

Egy ragyogó elme látomásai

KÖNYVBEMUTATÓ – Ted Chiang: Érkezés és más novellák & Kilégzés és más novellák

2021. október 20. - Fejes Valentin

 

„Számomra azonban a tudomány jelenti a modern kor valódi székesegyházát: az ismeretek roppant tárházát, amely éppoly fenséges, mint bármi, amit kőből faragnak.”

Ted Chiang

 

Mivel a sci-fi műfaja rendkívül sokszínű tud lenni, így jó okkal merülhet fel bennünk a kérdés: „Vajon meddig feszegethetjük a zsáner határait?”. Ted Chiang rá az élő bizonyíték, hogy bőven akadhat még olyan ötlet a különösen kreatív írók tarsolyában, melyekhez foghatókkal valószínűleg senki sem foglalkozott korábban.

ted_chiang_novellaskotetei_fb.jpg

R. Kikuo Johnson illusztrációja

Ted Chiang 1967-ben született a New York állambeli Port Jefferson kisvárosában. Felsőfokú tanulmányait a Brown Egyetemen végezte, számítástechnikából szerzett diplomát. Nem számít kimondottan termékeny írónak, példátlan tehetsége azonban kétségtelen, amit számos rangos díjjal ismertek el. Két kötetben összesen tizenhét, hosszabb-rövidebb terjedelmű történetét publikálták: az Érkezés és más novellák az 1991 és 2002 közötti írásait, a Kilégzés és más novellák pedig a 2005-től 2018-ig készült műveit tartalmazza. Denis Villeneuve az Életed története cselekményét vitte a filmvászonra – a rendező aranyszobrocskával jutalmazott alkotását ihlető sztori egy régóta sokakat foglalkoztató témát, a földönkívüli civilizációkkal való kapcsolatteremtést helyzete valamelyest új megvilágításba.

babel_tornya_kiuyan_ran.jpg

Kiuyan Ran illusztrációja a Bábel tornya című novellához

hetvenket_betu_01_un_nam.jpg

Un Nam illusztrációja a Hetvenkét betű című novellához

A novellákat olvasva lelki szemeim előtt egy széles látókörrel rendelkező személy alakja rajzolódott ki, kinek modern meséit legfőképp a természettudományokkal szemben táplált kíváncsiság, valamint a szárnyaló fantázia teremthette meg. A viktoriánus korabeli Angliában, ahol az alkímia a mindennapok részévé vált és gólemekre emlékeztető szerkezetekkel dolgoztatnak, egy rettenetes felfedezést követően fajunk hanyatlását kell megakadályoznunk. Dr. Morell régész szilárdnak vélt hite megrendül, miközben lopott ereklyék ügyében nyomoz. Az úgynevezett prizmáknak köszönhetően bárki felveheti a kapcsolatot a párhuzamos világokban élő énjeikkel: a berendezések használata lerántja a leplet a felhasználók valódi arcáról. Mint az kitűnhetett az említett példákból, az elbeszélésekben (kevés kivételtől eltekintve) kiemelt szerepet kap az emberi tényező, ezért aztán könnyen gondolkodásra serkenthetik az olvasókat. A szövegek értelmezését, a mögöttes mondanivaló megértését a könyvek végén elhelyezett kurta jegyzetek könnyíthetik meg számunkra.

a_kereskedo_es_az_alkimista_kapuja_02_un_nam.jpg

Un Nam illusztrációja A kereskedő és az alkimista kapuja című novellához

a_pokol_mint_isten_hianya_kiuyan_ran.jpg

Kiuyan Ran illusztrációja A pokol, mint isten hiánya című novellához

Minden bizonnyal hallani fogunk még írónk felől a (közel?)jövőben, hiszen A pokol, mint Isten hiánya, az Értsd meg! és a Szépségvakság: Dokumentumműsor megfilmesítési jogai már mind elkeltek – az utóbbi aktualitása okán nagyobb visszhangot fog kelteni, úgy érzem!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. június 13-án jelent meg.

 

A novellásköteteket az Agave Könyvek jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5416616712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása