Tékák Tárháza

Értékes gondolatokkal teli útmutató a természet kedvelőinek

KÖNYVBEMUTATÓ – Peter Wohlleben: Erdei kalauz

2021. november 09. - Fejes Valentin

Ha valamit igazán a szívügyünknek tekintünk, arról akár napokon keresztül tudnánk beszélni. Minden bizonnyal ugyanígy érez Peter Wohlleben is, akinek immár az ötödik könyvét szerezheti be a hazai olvasóközönség a Park Könyvkiadó közreműködése jóvoltából. Az Erdei kalauz azonban valamelyest más, mint a szerző eddigi munkái.

erdei_kalauz_fb.jpg

Josh Hild fotója

A kötet megírásának ötlete már évtizedekkel ezelőtt felmerült benne. Hosszú ideig idegenvezetőként tevékenykedett a németországi Eifel-hegységben, a Hümmel környékén elterülő vadonba szervezett különféle kirándulásokat. A túrákat követően a látogatók afelől érdeklődtek nála, mégis hol tudnának utánaolvasni a nemrég elhangzottaknak, ő viszont sajnálatos módon semmi idevágót nem tudott ajánlani. Végül úgy döntött, saját maga fogja papírra vetni gondolatait, korábban szerzett tapasztalatait és élményeit – rajongótábora legnagyobb örömére.

peter_wohlleben_greenpeace.jpg

Peter Wohlleben (fénykép forrása: Greenpeace)

A természet jóbarátja mindamellett, hogy praktikus tanácsok tucatjaival látja el a vállalkozó kedvűeket, néhány alkalommal nagy népszerűségnek örvendő mítoszok lerombolására ugyancsak sort kerít. Miért ne mossunk hajat közvetlenül kalandozásunk előtt? Tényleg tudunk tájékozódni a fák törzsére nőtt mohák alapján? Mihez kezdjünk, ha váratlanul, pont az erdő kellős közepén ér bennünket egy kiadósabb esőzés? Több példa valószínűleg ismerősen cseng majd az író munkásságát folyamatosan nyomon követőknek, de még így is rengeteg újdonsággal tud szolgálni számunkra.

erdei_seta_brady_knoll.jpg

Erdei séta (Brady Knoll fotója)

Külön tetszettek azok a részek, melyek kissé másfelől közelítették meg a természetvédelem tág kérdéskörét (lásd mondjuk a fatüzelésről, a nemzeti parkokról vagy a kegyeleti erdőkről szóló fejezeteket), hiszen ezekről általában kevés szót ejtenek a hasonló jellegű művekben. Mint azt már A természet rejtett hálózata lapozgatása közben tapasztalhattuk, az ellentétes álláspontokat egymásnak ütköztetve igyekszik bemutatni a sokszor kellemetlennek tűnő témákat, ezzel árnyalva a bennünk kialakult, gyakran téves képet az esetekkel kapcsolatban.

tuzifa_tatiana_syrikova.jpg

Itt lesz elég tűzifa (Tatiana Syrikova fényképe)

Peter Wohlleben újra hozta a tőle elvárható magas minőséget, ráadásul ismét képes volt újítani, így negyedszerre is bátran merem ajánlani nemrég megjelent, színvonalasra sikeredett írását!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. január 23-án jelent meg.

 

A kötetet a Park Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4416627066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.11.09. 19:07:02

Lassan büfé leszel erdőismeretből.

Fejes Valentin 2021.11.09. 21:07:55

@gigabursch: És még egy könyve hátravan!
süti beállítások módosítása