Tékák Tárháza

Nemeszisz eljött közénk, és dühösebb, mint valaha

KÖNYVBEMUTATÓ – Ronil Caine: Rémteremtő

2021. november 29. - Fejes Valentin

 

„Az új találmányokkal és fejlesztésekkel mindig az a baj, hogy jó és okos emberek kitalálják őket, aztán jönnek a rossz emberek, és kihasználják az abban rejlő lehetőségeket.”

 

Ronil Caine, alias Zelnik Péter Zénó két éve megjelent első regénye, a Lilian vethette el a fiatal tehetség hírnevének magvait a hazai tudományos-fantasztikum berkein belül. Legújabb alkotása, a Rémteremtő valószínűleg szintén nagyobb visszhangot fog kelteni, mivel abban képzeletünk testet öltött, zabolátlan szüleményeinek veszélyeit tárja elénk egy fokozott tempót diktáló, vérre menő macska-egér játék köntösében.

remteremto_fb.jpg

Valamikor a nem túl távoli jövőben járunk, az Egyesült Államokban. A kivételes lángelme hírében álló Tadashi Ayden társaival áttörő jelentőségű felfedezésükről tesznek bejelentést a nyilvánosság előtt: új találmányuknak köszönhetően immár három dimenzióban tudják kivetíteni gondolataink tárgyát. A tudós tehetséges fia, Daisuke és barátja, Arthur Carvell Reed azonban még ennél is merészebb álmot dédelgetnek. Amennyiben minden az elképzeléseiknek megfelelően alakul, akkor továbbfejlesztett berendezésükkel minden korábbi eredményt túlszárnyalhatnak.

gondolatolvaso_berendezes_shutterstock.jpg

Kezdetleges „gondolatolvasó” berendezés (fénykép: Shutterstock)

Ezalatt egy bizarr szerzet üti fel a fejét, majd különös kegyetlenséggel végez egymás után a legelvetemültebb gazemberekkel – eleinte csupán Chicago utcáit tisztítja meg a mocsoktól, később viszont az ország más pontjain ugyancsak felfedezni vélik. Míg sokan fékeveszett démonnak hiszik, addig mások úgy gondolják, maga a bosszúállás angyala jött el a gyarló lelkekért. Lassacskán eluralkodik a káosz, Calvin Rainey nyomozó mégis képes megőrizni hidegvérét. Szkeptikusan fogadja a rémhíreket, csapatával kezd alaposabban utánajárni a dolgoknak. A gyorsan gyarapodó gyilkosságok körülményeinek kivizsgálása közben egyre inkább érlelődik benne a gyanú, hogy a természetfelettinek tűnő teremtmény talán nagyon is evilági, sőt, számos tekintetben pontosan úgy viselkedik, mint egy ember…

nemeszisz_alfred_rethel.jpg

Alfred Rethel 1837-ben elkészült festményén ilyennek képzelte el Nemesziszt

Bár egyes esetekben hamar kiderülhet számunkra, mi lesz a következő lépés a cselekményben, az író bőven tartogat váratlan fordulatokat tarsolyában. Mindenképp dicséretre méltó, hogy a tudományos hitelesség érdekében külföldi, valamint hazai szakértők véleményét egyaránt kikérte: Michio Kaku elméleti fizikus munkássága mellett Dr. Freund Tamás neurobiológus és Végh József kriminálpszichológus tanácsaira támaszkodott munkája során. A legbrutálisabb részletek kendőzetlenül kerültek közlésre, így a gyengébb idegzetűek kizárólag a saját felelősségükre forgassák a könyv lapjait, mivel némelyik jelenetnél könnyedén megbolydulhat a lelki békéjük. „Az elme szörnyetegei sokkal rosszabbak azoknál, amelyek valóban léteznek.” – Christopher Paolini gondolata valószínűleg a kelleténél többet árulhat el számunkra a horror- és sci-fi-elemekkel fűszerezett thrillerről.

az_elme_sotet_zugai_franck_doassans.jpg

Az elme sötét zugai (Franck Doassans illusztrációja)

Ha már az idézeteknél tartunk, muszáj megemlítenem szerzőnk a köszönetnyilvánítás végén tett ígéretét, miszerint „…izgalmas történetek jönnek még.”. Hajrá-hajrá! Én mindenképpen várni fogom őket!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2018. november 02-én jelent meg.

 

A könyvet a Metropolis Media jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr8616611712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása