Tékák Tárháza

Posztapokaliptikus rémmese felnőtteknek

KÖNYVBEMUTATÓ – Simon Stålenhag: Elektronikus állam

2022. január 20. - Fejes Valentin

Pteroszauruszok köröznek a magasban a solnhofeni lagúnák azúrkék vize felett – emlékeim szerint ez a körülbelül 150 millió évvel ezelőtti jelenetet megörökítő digitális festmény volt az első kép, melynek kapcsán hallottam a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő Simon Stålenhag nevéről. Mint utóbb, egy szintén tehetséges jóbarátommal (szia, Alex!) folytatott beszélgetés során kiderült, a svéd származású művész a tudományos-fantasztikum műfajában is kivételeset alkot. A hazai olvasóközönség az Agave Könyvek gondozásában megjelent Elektronikus állam című könyvének segítségével ismerkedhet meg első ízben munkásságával.

elektronikus_allam_fb.jpg

1997-ben járunk, egy, a miénknél technológiailag jóval fejlettebb Földön, az Egyesült Államokban. Semmihez sem fogható háború söpört végig az országon. A távirányítású berendezésekkel vívott ütközetek ugyan nem követeltek emberéleteket, mégis megpecsételték Amerika lakosságának sorsát. A sivár pusztaságban a tizenéves Michelle élete nagy kalandjába vág, a hosszú úton a kis sárga robot, Skip szegődik mellé hűséges társaként. Miközben fokozatosan bontakozik ki előttünk, mégis mi a fészkes fene történt, ami miatt idáig fajultak a dolgok, főhősünk sötét emlékei miatt gyötrődik.

elektronikus_allam_01_simon_st_lenhag.jpg

Bár ebben az esetben meglehetősen furcsának fog hangozni, a látványvilág egyszerűen gyönyörű! Az illusztrációk szinte egyből megteremtik a nyomasztó légkört, elképesztő részletességgel vetítik elénk a remény nélkül maradt, csúf jövőképet. Az enyészet megtestesült másaiként hamarjában összetákolt, rettentő látványt nyújtó gépmonstrumok járják a jobbára kihalt országutakat. Gigantikus, futurisztikusnak tűnő épületek magasodnak a felhők közé, fenyegető vörös fényeikkel átragyognak a ködön és a sötétségen át.

elektronikus_allam_02_simon_st_lenhag.jpg

Amit mi csinálunk, nem civilizált dolog, tudom. De biztos veled is megtörtént már. Akárcsak én, te is arra az elkerülhetetlen felismerésre ébredtél egy nap, hogy többé nem élünk civilizált időket.

elektronikus_allam_03_simon_st_lenhag.jpg

A különleges történetre Hollywood ugyancsak felfigyelt, sőt, ha minden igaz, jelenleg Stålenhag több művének megfilmesítésén dolgoznak. Kíváncsian várom, mi fog kisülni a dologból!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. június 19-én jelent meg.

 

A kötetet az Agave Könyvek ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2116616714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása