Tékák Tárháza

Felnőni egy futurisztikus világban

KÖNYVBEMUTATÓ – Simon Stålenhag: Mesék a Hurokból

2022. január 28. - Fejes Valentin

Pár nappal ezelőtt végre megérkezett hozzám a Mesék a Hurokból! A remekbe szabott Elektronikus állam után bizakodva vetettem bele magam az olvasásba.

mesek_a_hurokbol_fb.jpg

1943-ban az orosz mérnök, Mihail Vorobjev egy korábban kiaknázatlan energiaforrásra lesz figyelmes munkája során. Forradalmi felfedezése új távlatokat nyit meg az emberiség előtt, a második világháború lezárását követően az országok között élénk verseny bontakozik ki tudományos téren. A svédek 1961-ben egy nagyszabású projekt megvalósításába fognak, melynek segítségével garantáltan felkerülhetnek majd az áttörő jelentőségű kutatások térképére: a hatalmas, mélyen a föld alatt húzódó részecskegyorsító, a Hurok furcsa változásokat hoz a felette lakók életébe. Ebben a futurisztikus, egyszerre ismerős és idegen környezetben, a ’80-as évek derekán cseperedik fel főhősünk a közelmúlt eseményeire emlékeztető roncsok, bizarr teremtmények, valamint megmagyarázhatatlan jelenségek közepette.

mesek_a_hurokbol_01.jpg

mesek_a_hurokbol_02.jpg

Művészünk képzelőereje szerencsére semmit sem változott. A képek minősége ezúttal is kiváló, a digitális festmények mellett néhány vázlatrajz kapott még helyet a könyvben – bizony alaposan meg tudja mozgatni az ember fantáziáját, ha hosszabb ideig elidőzik egy-egy alkotása felett! A szöveges tartalommal kapcsolatban sajnos nem tudok ilyen elismerően nyilatkozni... Itt nincs olyan összefüggő történet, mint az Elektronikus állam esetében, az emlékek felelevenítése (kevés kivételtől eltekintve) nem hagyott különösebb nyomot bennem, ahogy a szereplők sem, viszont a technikai leírásokat vagy a háttérvilág felvázolását eléggé ötletesnek találtam (bár az író ezekről sem értekezett túlzottan részletekbe menően).

mesek_a_hurokbol_03.jpg

mesek_a_hurokbol_04.jpg

A kiadvány borítóján, a jobb felső sarokban hamar feltűnt a kör alakú matrica: „A sorozat az Amazon Prime Video kínálatában”. Mindenképpen meg fogom nézni ezt a nyolc részes szériát, de elég alacsonyra tettem azt a bizonyos lécet – a manapság készülő adaptációk általában teljesen középszerűre sikerednek, rosszabb esetben kifejezetten borzalmasra (nyugodj békében, Locke & Key!).

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. június 02-án jelent meg.

 

A kötetet az Agave Könyvek ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5016627560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása