Tékák Tárháza

„Sötét fellegek gyülekeznek a fejetek fölött...”

KÖNYVBEMUTATÓ – Andrzej Sapkowski: Vaják VI.) – Fecske-torony

2022. február 02. - Fejes Valentin

Bár az őszi napéjegyenlőség számos családnál a bőséges lakoma ünnepe, a legutóbbi szeptember nyolcadika bizarrsága okán hamar bekerült a fiktív történelemkönyvekbe. Már ősszel cudar hideg köszöntött be, a Zord Vadászat a szokásosnál több lélekre szomjazott, a hatalmas rajokba verődött lappantyúk panaszos gyászéneke pedig csak újabb okot ad az aggodalmaskodásra. Minden jel arra utal, hogy nemsokára valóban vége a világnak...

fecske-torony_fb.jpg

Tikos Péter illusztrációja a kötet borítójához

Szerencsétlen Cirinek jól ellátták a baját: a perepluti mocsárvidék remetéje, Corvói Vysogota menti ki őt a halál torkából, félreeső lápi otthonában féltő gondoskodással ápolgatja a gyámoltalan párát. A tortúrák tucatjain átment vajáklány később részletesen számol be magányosan élő megmentőjének hányattatott sorsáról. Miként tengette mindennapjait a híres-hírhedt Patkányok körében? Miért hagyta ott végül a banditák táborát, ha egyszer viszonylag gondtalanul, boldogan élhetett? Hogyan szabadult ki könyörtelen fogvatartói (a szadista fejvadász, Leo Bonhart, a hozzá hasonlóan kegyetlen császári vizsgálóbíró, Stefan Skellen, valamint Rience, Vilgefortz alázatos szolgája) karmai közül? Miután útjaik elválnak egymástól, az Ősi Vér Gyermekét végzete a titokzatos Fecske-torony felé szólítja.

vysogota_ciri_valeria_chernichenko.jpg

„Lány. Ez lány.” (Valeria Chernichenko illusztrációja)

Mérföldekkel arrébb sem kimondottan rózsás a helyzet. Geralt idegei kezdik felmondani a szolgálatot. A máskülönben hidegfejű szörnyvadász lidérces rémálmaitól gyötrődve most határozatlan, kétségek között őrlődik, a teszetoszaság az őrületbe kergeti, sőt, csapatában árulót szimatol. Míg vajákunk egy rejtélyes barlang mélyén próbál válaszokat kapni égető kérdéseire, addig Yennefer a távoli Skellige-szigetekre utazik. Hindarsfjall földjén, Modron Freyja szentélyében éri a megvilágosodás – frissen átélt élményeitől fűtve mindenképpen utána akar járni annak, vajon tényleg természetfeletti katasztrófák következtek-e be a Sedna-mélyedésnél (ahol annak idején a Cintrai Oroszlánfiók szülei is életüket vesztették), vagy esetleg valami egészen más áll a dolgok hátterében.

ciri_bonhart_anthony_star.jpg

„Ez nem ember. Ez a testet öltött ördög.” (Anthony Star illusztrációja)

Ősi titkok tárulnak fel előttünk, aljas ármánykodásról hull le a lepel, jelentéktelennek hitt részletek válnak mondhatni kulcsfontosságúvá... Tetőfokára hág tehát az izgalom ebben a vaskos kötetben, ami igazából nem is csoda, hiszen hamarosan a végjáték következik. Ide vele, de rögtön!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. november 02-án jelent meg.

 

A regényt a GABO Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9416629546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása