Tékák Tárháza

Hobbitfalvától a Magányos Hegyig – majd vissza

KÖNYVBEMUTATÓ – Wayne G. Hammond & Christina Scull: A Hobbit művészete

2022. február 15. - Fejes Valentin

Ha olvastátok a Karácsonyi levelek-ről készített bemutatómat, akkor nem fogtok meglepődni rajta, hogy J. R. R. Tolkien az íráson kívül a művészetek más ágainak is szívesen hódolt, nevezetesen a rajzolásnak, illetve a festésnek. Az annak idején hatalmas sikert aratott, de manapság ugyanúgy töretlen népszerűségnek örvendő A hobbit esetében szintén serénykedett, alkotásain keresztül próbált életet lehelni klasszikusába.

a_hobbit_muveszete_fb.jpg

A most szóban forgó könyv Wayne Gordon Hammond és Christina Scull közreműködésének köszönhetően jött létre. A szerzők hosszú ideje elmélyülten tanulmányozzák Középfölde atyjának munkásságát, de szerencsére nem igyekeznek ránk erőltetni a különféle dolgokról alkotott nézeteiket: sokkal inkább afféle szakavatott kalauzokként kísérnek végig bennünket a képzeletbeli tárlatvezetés során. Újra nyomon követhetjük Zsákos Bilbó életre szóló kalandjának állomásait, a Tölgypajzsos Thorin csapatával való találkozás pillanatától kezdve a trollok kővé dermedésén át az erdőtündék fogságába esésén keresztül egészen a rettenetes Smaug pusztulásáig.

a_domb_a_nagyvizen_tuli_hobbitfalva.jpg

A Domb: A Nagyvízen túli Hobbitfalva

a_trollok.jpg

A trollok

thror_terkepe.jpg

Thror térképe

Persze messziről lerí, hogy Tolkien apó amatőr szinten űzte ezen elfoglaltságait, műveinek mégis megvan a bája, stílusát senki máséval nem keverhetjük össze. Képei sokszor tökéletesen beleillenének gyermekkorunk tündérmeséibe, néhol viszont kifejezetten kísérteties, vészjósló hangulatot árasztanak magukból. Mindegyik saját történettel rendelkezik – érdekes volt látni, miként alakultak át kisebb-nagyobb változtatások révén azokká a festményekké vagy rajzokká, melyek végül a kötet lapjaira kerültek! Nagyon sajnáltam, amiért a kiadók pár remek ötletet hanyagoltak... Tudtátok-e például, hogy Thror térképén a titkos holdrúnákat eredetileg csak akkor láthattuk volna, ha a lapot a fény felé tartjuk?

volgyzugoly.jpg

Völgyzugoly

bilbo_erkezese_a_tutajtundek_kunyhoihoz.jpg

Bilbó érkezése a tutajtündék kunyhóihoz

parbeszed_smauggal.jpg

Párbeszéd Smauggal

Bár a tartalom kétségkívül kifogástalan, a külcsínre ugyancsak ügyeltek: a vászon borító például kapásból elegáns megjelenést kölcsönöz ennek a különleges albumnak. A Hobbit művészete ismét pazar, párját ritkító kiadvány lett – minden rajongó polcán ott kell, hogy csücsüljön!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató 2020. április 20-án jelent meg.

 

A könyvet a Magvető Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4816627440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása