Tékák Tárháza

A félszeg félszerzet színeváltozása

KÖNYVBEMUTATÓ – J. R. R. Tolkien: A hobbit

2022. február 08. - Fejes Valentin

 

„Hol zord Ködhegység elmarad,

Ős tömlöcben a föld alatt,

Hajnal előtt útra kelők,

Hajtunk feledett aranyat.”

 

Zsákos Bilbó igazán irigylésre méltó életet él pazarul berendezett otthonában. Karosszékében üldögélve vígan eregeti a kövér füstkarikákat, és ha esetleg megéhezne (ami egyébként gyakran fordul elő), akkor válogatott finomságokkal tömi meg a hasát. Esze ágában sincs feladni e kényelmes körülményeket holmi veszélyekkel járó kalandért, egy nap viszont mégis így tesz.

a_hobbit_fb.jpg

Történt ugyanis, hogy Gandalf, a nagyhatalmú mágus mesterkedésének következtében váratlan vendégek toppannak be bátortalan hobbitunkhoz: Tölgypajzsos Thorin az hűséges törpjei társaságában, vakmerő vállalkozásukhoz pedig újabb főt keresnek egy tehetséges betörő személyében. A nemes Thráin fia a bőséges lakoma alatt vázolja fel merész tervüket – többedmagával kívánja visszavenni jogtalanul elbitorolt otthonukat attól a hatalmas, förtelmes szörnyetegtől, aki a mendemondák szerint a Magányos Hegy mélyén, az összeharácsolt kincshalom tetején szuszogva alussza a velejéig gonoszok álmát.

egy_szep_majus_delelott_jemima_catlin.jpg

Egy szép május délelőtt (Jemima Catlin illusztrációja)

Bár eleinte hevesen tiltakozik a józan esze, az ősi Tuk-vér kötelez, ezért Bilbó később csatlakozik a mélynövésű kalandorok csapatához. Hányszor, de hányszor fogja még elátkozni azt a pillanatot Zsákos uraság, mikor a fejében kongó vészharang figyelmeztetése ellenére végül csak rábólintott a dologra! Ahogy a kivitelezendő feladat eléggé kilátástalannak hangzik, úgy a küldetés céljáig vezető hosszú ösvény sem lesz épp mézédes cukorkákkal kirakva: egyebek mellett az ütődött troll-trió, a sötét alagútjaikban bujkáló, alattomos koboldok, valamint a Bakacsinerdőben ólálkodó, gyűlöletes nyolclábú csúfságok keresztezik majd hőseink útját.

smaug_jemima_catlin.jpg

Hegymély zsarnoka (Jemima Catlin illusztrációja)

E különleges kiadvány lapjait Jemima Catlin tarka illusztrációi színesítik – az immár kicsivel több, mint egy éve elhunyt Christopher Tolkien még 2010-ben bízta meg a művésznőt a képek elkészítésével. Ugyan a Középfölde világát életre keltő alkotók közül továbbra is Ted Nasmith, illetve Alan Lee maradnak a kedvenceim, az angliai Dorchester városában élő grafikus bájos rajzai talán jobban illenek ehhez a modern regéhez, hiszen hangulatával a klasszikus tündérmesékhez fűződő emlékeket idézte fel bennem olvasás közben.

beorn_asztalanal_jemima_catlin.jpg

Beorn asztalánál (Jemima Catlin illusztrációja)

A Peter Jackson rendező nevével fémjelzett három film viszonylag hűen követi az eseményeket, azonban a mozis adaptációk gerincét adó alapmű egészen másfajta élményeket képes nyújtani. Ismét bizonyítást nyert számomra, hogy annak idején Tolkien apónak bizony nem kellett átszaladnia a szomszédba némi élénk képzelőerőért... Meghajlok szellemi nagysága előtt!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2021. március 08-án jelent meg.

 

A kötetet a Magvető Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7516631730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása