Tékák Tárháza

Átjáró a borzalmak birodalmába

KÖNYVBEMUTATÓ – H. P. Lovecraft: Onnan túlról

2022. március 15. - Fejes Valentin

Tekergőző csápok, minden képzeletünket felülmúló förmedvények és emberáldozatokat bemutató, sötét kultuszok – manapság általában ezzel a három dologgal azonosítja a többség H. P. Lovecraft nevét. De valóban ennyiből állna csupán a horror koronázatlan királyának munkássága? Azt kötve hiszem! Aktuális bemutatóm összeállításában Tomasics József, a Magyar H. P. Lovecraft Társaság elnöke volt segítségemre.

onnan_tulrol_fb.jpg

Howard Phillips Lovecraft születésének, valamint halálának időpontjait könnyen emlékezetünkbe véshetjük, hiszen mindkettőt nemzeti ünnepeinkhez társíthatjuk: 1890. augusztus 20-án látta meg a napvilágot, 1937. március 15-én pedig örök álomra hajtotta fejét Providence városkájában. Utánozhatatlan stílusával, illetve az akkortájt egyedinek számító szemléletmódjával alkotott maradandót, nagy hatást gyakorolva többek között számos, manapság hatalmas népszerűségnek örvendő szerzőre – a listán Stephen King vagy Clive Barker neve egyaránt szerepel. Vajon miben rejlik nagyságának titka? Vendégünk így vélekedik erről a kérdésről: „Lovecraft nagysága nem csupán művészetéből fakad... Személyisége is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a weird irodalom elindulhatott, majd az évek során megtalálhatta a saját útját. Elkötelezettsége és önzetlen segítőkészsége, melyekkel az amatőrök felé fordult, a legnagyobbak közé emelte őt.” Írónk alkotásaival tulajdonképpen a kozmikus rettenet irodalmának alapjait teremtette meg. „Az emberiség bármiféle jelentőséget nélkülöző szerepe az univerzumban olyan eleme műveinek, ami igazán egyedivé tette Lovecraft művészetét. Ő soha nem akart ijesztgetni, inkább a sokkal elemibb, ősibb és zsigeri félelmet kívánta előhozni olvasóiból... A félelmet, ami már generációk óta bennünk lakozik, csak épp felszínre kell azt hozni.”

patkanyok_a_falban_lukas_svrcek.jpg

Lukas Svrcek illusztrációja a Patkányok a falban című novellához

pickman_modelje_luis_arturo_arzate_velasco.jpg

Luis Arturo Arzate Velasco illusztrációja a Pickman modellje című novellához

Elsőként a Helikon Kiadó zsebkönyvének tartalomjegyzékén futtattam végig a tekintetemet. Mikor a végére értem, előre sejtettem, hogy ezúttal egy igazán különleges novelláskötettel lesz dolgom. Lovecraft kapcsán az embereknek általában Cthulhu ugrik be először, ám ő most kimaradt, viszont helyenként említésre került a Necronomicon, az őrült arab, továbbá Arkham városa. „A kiadványban helyet kapott műveket Turi Márton szerkesztő válogatta, minden elismerés őt illeti... Az én szerepem hozzá képest elenyésző.” – jegyzi meg szerényen József. „Kifejezetten próbáltuk kerülni a gyakran idézett történeteket. Én mindig is szerettem volna egy »belépő szintű« Lovecraft-válogatást, ami nem kifejezetten azokat a novellákat tartalmazza, melyek mindenkinek eszébe jutnak, ha Lovecraft neve kerül szóba. Egy könnyebb, gyorsabban fogyasztható válogatást akartunk, mely képes arra, hogy megmutassa Lovecraft zsenialitását, kóstolót adjon esszenciájából, és további műveinek elolvasására ösztönözze az olvasót. Az Onnan túlról egy ilyen kötet lett... Szerepel benne dunsaniánus mű, klasszikus rémtörténet, de az érdeklődők belekóstolhatnak a hamisítatlan kozmikus rettenet irodalmába is.” Hiába változott rengeteget a világ, vele együtt pedig az általános közízlés, ezeken a klasszikusokon nem fog az idő vasfoga: A patkányok a falban, az Erich Zann muzsikája vagy A kutya olvasása közben mind a mai napig hideg borzongás fut végig a hátamon.

erich_zann_muzsikaja_christian_bravery.jpg

Christian Bravery illusztrációja az Erich Zann muzsikája című novellához

almok_a_boszorkanyhazban_nika_kuznetsova.jpg

Nika Kuznetsova illusztrációja az Álmok a boszorkányházban című novellához

Lovecraft műveiből filozófiai nézetei sokszor visszaköszönnek – ha rábukkanunk ezekre a sorok között megbúvó gondolatokra, hamar ráeszmélhetünk majd arra, hogy a novellák sokkal több és mélyebb tartalommal rendelkeznek. „Ezért szoktam mindig mondani, hogy ezeket a történeteket nem elég, sőt, nem szabad csupán egyszer elolvasni! Idő kell ahhoz, mire kiteljesednek bennünk.” Bátran ajánljuk hát mindenkinek ezt a remek kis könyvecskét!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. szeptember 13-án jelent meg.

 

A könyvet a Helikon Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7616618426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása