Tékák Tárháza

Kulcsház, a borzalmak otthona

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – Joe Hill & Gabriel Rodríguez: Locke & Key I.)

2022. július 12. - Fejes Valentin

A Locke & Key sorozat magyarra fordított változata bő tíz évvel az eredeti megjelenése után kerülhetett fel a hazai könyvesboltok polcaira a Fumax Kiadó jóvoltából. Története a horror nagymesterének fiától, Joe Hill (született Joseph Hillstrom King) tollából származik, elsöprő sikerét két Brit Fantasy-díj és az Eisner-díj bizonyíthatják, első példányait pedig kevesebb, mint egy nap leforgása alatt mind elkapkodták. Tagadhatatlanul meggyőző erejű, szép szavak ezek, de vajon valódi érdemek állnak-e mögöttük, vagy egy újabb marketingfogásról lenne szó csupán?

locke_key_i_fb.jpg

Meglehetősen sanyarú sors jutott Rendell Locke igazgatónak, hiszen különös kegyetlenséggel végez vele a William Gaines Gimnázium egyik néhai tanulója. A tragédiát követően a család többi tagja a Massachusetts állambeli elhagyatott birtokukra vonul vissza felejteni, majd új életet kezdeni. A sorscsapást a családfő gyermekei a maguk módján igyekeznek feldolgozni: Bode például azzal kívánja elterelni a figyelmét, hogy felfedezi az ódon kastélynak tűnő ház összes zegét-zugát. A kíváncsi lurkó birtokába kis idő múlva különleges képességekkel bíró kulcsok jutnak, melyek varázshatalmú ajtókat nyitnak. Ott van azonban még valami... A magányosan álló kút mintha baljós erőket sugározna.

locke_key_i_01.jpg

Gyászol a család

locke_key_i_02.jpg

Kulcsház üdvözöl!

Az Isten hozott Lovecraftban! bevezetőként tökéletesen eleget tett feladatának, ugyanakkor a Fejben dől el ennél is sokkal izgalmasabb volt, már az elejétől feszült légkört idézett elő. Ha egyszerű könyvként kellene bemutatót írnom erről a remekműről, akkor is megérdemelné minden elismerésem, ám így, ezzel a képregényes formátummal az alkotók még inkább megteremtették ezt a sajátosan búskomor atmoszférát, ami szinte a kezdetektől fogva magába szippanthatja az olvasókat. A képi világ a chilei származású, egyébként építész végzettségű Gabriel Rodríguez kezeinek munkáját dicséri.

locke_key_i_03.jpg

Bode fejében

locke_key_i_04.jpg

Palackba zárt félelem

Sajnos nagyon hamar a képregény végére értem, emellett (ahogy azt egyébként előre sejtettem) váratlan fordulat zárta le a kötetet, ezért csak remélni tudom, hogy nem kell majd túl sokat várni a folytatásokra. Nyugodt szívvel ajánlom e rémmesét mindazoknak, akik élnek-halnak a misztikus hangulatú, néhol kissé hátborzongató sztorikért!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. február 18-án jelent meg.

 

A képregényt a Fumax Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7816614360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása