Tékák Tárháza

Marvelen innen, DC-n túl

KÖNYVBEMUTATÓ – Paloma Corredor: A képregény története

2021. szeptember 10. - Fejes Valentin

Az utóbbi években sorra aratják le a babérokat a különböző képregények alapján készített mozis adaptációk. Kevés kivételtől eltekintve a DC, valamint a Marvel szolgáltatják a legtöbb alapanyagot a rendezőknek, ám a rajongók jól tudják, hogy egyáltalán nem ennyiben merül ki a kilencedik művészeti ág – erről ad nekünk átfogó képet a Paloma Corredor nevével jegyzett A képregény története.

a_kepregeny_tortenete_fb.jpg

Előbb rövid történeti áttekintést nyújt ez a nagyalakú album: képzeletbeli kiruccanásunkat az emberiség hajnalánál kezdjük (valószínűleg a barlangfestményekkel kezdődhetett érzéseink, gondolataink képi kifejezése), majd a középkori kódexekkel és a sajtó aranykorával folytatjuk, a sort végül az elmúlt évtizedekben bekövetkezett jelentősebb események zárják. Ezt követően a paneleket elemezzük kicsit (például a színek használatát, a szövegbuborékok elhelyezését, a mozgás szemléltetését illetően), aztán jönnek a képregényhősök.

the_yellow_kid.jpg

Richard Felton Outcault fejéből pattant ki anno a The Yellow Kid ötlete

mortadelo_es_filemon.jpg

„A Mortadelo és Filemon különböző eszközöket használ, amelyek a mozgás és a dinamizmus érzését keltik.”

Felvonul természetesen a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő karakterek színe-java, de mellettük helyet kaptak a hozzájuk képest kevésbé ismert, európai gyökerekkel rendelkező sorozatok ikonikus alakjai, illetve a latin-amerikai füzetek közkedvelt figurái is. Az örökkévalóság utazója (El Eternauta) vagy A halhatatlan Gilgames (Gilgamesh el Inmortal) története kifejezetten izgalmasnak hangzott, ezért ők egyből felkeltették az érdeklődésemet!

asterix_es_obelix.jpg

Sokak arcára csaltak már mosolyt a lökött gallok

az_orokkevalosag_utazoja_martin_soler.jpg

Martín Soler illusztrációja Az örökkévalóság utazója című szériáról

Kezdetben tényleg csak szórakoztathattak a nagy igényességgel megalkotott képsorok, napjainkra azonban külön műfajjá nőtte ki magát ez a sajnos máig félreismert zsáner, számos szerepet töltve be a modern tömegkultúrában. Hogy melyek lehetnek ezek? Bírálhatják egy ország vezetését a korábban hozott rossz döntésekért... Görbe tükröt mutathatnak társadalmunk bizonyos rétegeinek... Vigaszt nyújthatnak a kitaszítottság érzésétől szenvedőknek... Eligazíthatják a felnőttek kesze-kusza világában az összezavarodott gyermekeket... Pontosan olyanok tehát, mint a generációk örökérvényű kedvenceinek számító nagy irodalmi klasszikusaink, amiket sokszor lapoztak fel annak idején a képregényalkotók, s még gyakrabban merítettek belőlük ihletet.

x-men.jpg

Az átlagemberek között kívülállóknak tartott mutánsokkal könnyedén tudtak azonosulni az olvasók

snoopy.jpg

„A filozofikus kutya fantáziavilága és barátainak gondolatai sok gyermeknek segítettek a felnőttek érthetetlennek tűnő világát megérteni.”

Százharminchat oldalnyi terjedelem csupán szerényen adhatja vissza a képregények valójában ezerarcú természetét, ugyanakkor szerzőnőnknek sikerült lényegre törően bemutatnia a kulcsfontosságú állomásokat, s mellettük persze az érdekességeket sem hagyta ki a részletezésből. Szép munka volt, kedves Paloma, őszintén gratulálok hozzá!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2021. január 18-án jelent meg.

 

A kötetet a Kossuth Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6516631696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása