Tékák Tárháza

A brit buldog és a német sas legendás párbajáról kendőzetlenül

KÖNYVBEMUTATÓ – Len Deighton: Vadászrepülők

2021. szeptember 15. - Fejes Valentin

Itt van szeptember idusa. Kicsivel több, mint nyolcvan éve történelmet formáló események zajlottak Nagy-Britannia felett. A hónap közepén a Királyi Légierő győzedelmeskedett a németekkel szemben, az egyre inkább gyarapodó veszteségek hatására Hitler bizonytalan időre elnapolta az úgynevezett Seelöwe-hadművelet kivitelezését. Len Deighton egyebek mellett annak próbál utánajárni, vajon miért fulladt totális kudarcba a szigetország invázióját előirányzó intézkedés.

vadaszrepulok_fb.jpg

Történetünk középpontjába természetesen az angliai légi csata fog kerülni, ám előtte szemtanúi lehetünk a náci hadigépezet kezdetben töretlen diadalmenetének, illetve annak, miként bontott szárnyat a Luftwaffe. 1940 nyarán–őszén a Hermann Göring légimarsall irányította csapatok előbb a La Manche-csatornán hajózókat, aztán az antennatornyokat, hangárakat és szerelőműhelyeket vették célkeresztbe, később viszont magát a fővárost, Londont kezdték bombázni. Bár kétségtelenül iszonyú csapásokat mért a britek hazájára a Harmadik Birodalom, célját végül mégsem érte el – a Führer az áhított béke megkötése nélkül volt kénytelen figyelmét Kelet felé fordítani.

sieto_pilotak_rcaf.jpg

Brit pilóták sietnek Hawker Hurricane gépeikhez (fénykép forrása: RCAF)

A bővített kiadás terjedelmét tekintve körülbelül másfélszer hosszabb, mint az idehaza még 1983-ban megjelent kötet: a friss fejleményeken kívül új illusztrációk (például térképrészletek, összehasonlító táblázatok) egész sora kapott helyet a 2013-as változatban. Írónk szakszerűen, ugyanakkor teljesen közérthetően, rengeteg témakört érintve mutatja be a második világháború legendássá vált párbaját. Kiemelt figyelmet szentel mindkét oldal előkészületeinek, de emellett szó lesz többek között a hadra fogott gépek különbségeiről, a RAF (Royal Air Force) kötelékében szolgáló külföldi (elsősorban lengyel) ászokról, valamint az angol polgári lakosság néha gyarló, máskor viszont nagyon is bátor tetteiről.

piheno_pilotak_central_press_hulton_archive.jpg

Pihenő pilóták (fotó: Central Press & Hulton Archive)

Szerzőnk legnagyobb erénye véleményem szerint az, hogy legtöbb munkatársával ellentétben túlzás vagy részrehajlás nélkül, abszolút korrekt módon egyenrangú felekként állítja be az olvasóknak a szembenálló erőket. A rendkívül alaposra sikeredett hadtörténeti műben mítoszrombolásra szintén sort kerített... Valóban fejletlennek számított-e akkortájt a német radartechnológia? Túlszárnyalta-e bármiben a híres Spitfire a Me-109-est? Beszélhetünk-e egyáltalán Dávid és Góliát küzdelméről?

spitfire_vs_me-109_mark_postlethwaite.jpg

Spitfire vs. Me-109 – tényleg jobb az egyik típus a másiknál? (Mark Postlethwaite illusztrációja)

Ismét bizonyítást nyert számomra, hogy az angliai csatával kapcsolatos kutatások rengeteg izgalmat rejthetnek magukban – pontosan ezért választottam annak idején a XX. század egyik legnevesebb összecsapását szakdolgozatom témájának.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. augusztus 22-én jelent meg; frissítve 2021. szeptember 15-én.

 

A könyvet az Európa Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5616618784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.17. 17:51:08

Nem is tudtam róla.
Azért a végére kíváncsi vagyok.
A tényadatokra.
süti beállítások módosítása