Tékák Tárháza

Kérészéletű államok krónikája

KÖNYVBEMUTATÓ – Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában (1840–1970)

2021. szeptember 23. - Fejes Valentin

 

„A történelem, ahogy maga az élet is, igen bonyolult dolog – sem az élet, sem a történelem nem azoknak való vállalkozás, akik egyszerűségre és következetességre vágynak.”

Jared Diamond

 

Az 1954-ben napvilágot látott építész, Bjørn Berge régebbi írásait a különböző egyetemek ajánlott jegyzetekként tüntették fel listáikon – legutóbb viszont egész más fába vágta fejszéjét, és olyan vállalkozásba kezdett, amire előtte senki sem gondolt. Az Eltűnt országok nyomában lapjain kérészéletű államok történelme elevenedik meg, egykori létezésükről valószínűleg csak kevesen hallhattak korábban. A Norvégiában 17 ezer példányszámban elkelt kötet magyar fordításban nemrég jelent meg a Cser Kiadó gondozásában.

eltunt_orszagok_nyomaban_fb.jpg

Az író a XIX–XX. század során több-kevesebb ideig fennállt egyszervolt országokat gyűjtötte egy csokorba. A könyv pazarra sikeredett borítója szinte vonzza magára a tekinteteket, az ajánló szövege pedig kalandokkal kecsegtető képzeletbeli utazásra invitálhat bennünket. Barangolásunk számos állomást érint, a Sandokan legendáját ihlető Labuantól kezdve a bevehetetlen Mafekingen át a kalózok tanyájaként működő Île Sante-Marie szigeten keresztül egészen a Karolina-szigetekig, ahol a hajótörést szenvedett David Sean O’Keefe kapitány leleményességének köszönhetően rövid időn belül a bennszülöttek királyává vált. Megállóink többségét elhelyezkedésükből ítélve akár valóságos földi paradicsomoknak hihetnénk, de a járványok, lázadások és belharcok mellett az önkényurak rémuralmai tették gyakran pokolivá a lakosság mindennapjait.

bj_rn_berge_anette_rosenberg.jpg

Bjørn Berge (Anette Rosenberg fényképe)

A kiadványt térképrészletekkel, valamint korabeli bélyegekkel illusztrálták: a szerző lelkes gyűjtőként kollekciója talán legféltettebb darabjait osztja meg az olvasókkal. A kivitelezésben tehát alig akadhat kivetnivalónk, ám ugyanez sajnos nem mondható el teljes mértékben a tartalomról. A bemutatókat sok helyütt tarkítják a helyiek furcsa szokásain kívül a különböző anekdoták is, sőt, néhány esetben különleges ételek receptjei ugyancsak megosztásra kerültek, azonban a leírások néhol kimerülnek a száraz tényanyagok közlésében. Véleményem szerint ezek önmagukban nagyon kevesek az érdeklődés felkeltéséhez, majd a figyelem fenntartásához.

eltunt_orszagok_nyomaban_01.jpg

eltunt_orszagok_nyomaban_02.jpg

Részletek a könyvből

Az Eltűnt országok nyomában hazai és világviszonylatban egyaránt jelentősnek számít. Bjørn Berge hiánypótló munkáját a történelem szerelmesei éppúgy szívesen forgathatják, mint a földrajzi felfedezések iránt érdeklődők.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2018. október 24-én jelent meg.

 

A könyvet a Cser Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr716611710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása