Tékák Tárháza

Nyomozás egy hátborzongató ügyben

KÖNYVBEMUTATÓ – Stephen King: A kívülálló

2021. szeptember 28. - Fejes Valentin

Stephen King aligha veszített népszerűségéből a hosszú évtizedek alatt. Rajongói legnagyobb örömére a mai napig termékeny író: legutóbbi regénye (ami tavaly számos elismerést hozott alkotójának) például nemrég jelent meg idehaza az Európa Könyvkiadó gondozásában. Lássuk, milyen lett A kívülálló!

a_kivulallo_fb.jpg

Július 10-én késő délután Jonathan Ritz sétálni vitte kedvencét, a Dave névre hallgató vizslát. Mikor a Figgis Park területére értek, a kutya szagot fogott, majd vadul megindult a forrás irányába. Gazdája ereiben azonnal megfagyott a vér az elé táruló rettenetes látványtól. A tizenegy éves Frank Peterson holtteste hevert ott – a kisfiú torka helyén hatalmas lyuk tátong, fenekéből méretes faág áll ki. Mégis ki lehetett képes ilyen szörnyűségre? Ralph Anderson szerint a tettes nem más, mint Flint City díszpolgárrá avatott, köztiszteletben álló lakosa, Terry Maitland. A Golden Dragons csapatának edzőjét megalázó módon, a szurkolók mellett családja szeme láttára tartóztatják le a kulcsfontosságúnak számító meccs kellős közepén.

a_kivulallo_cameron_cottrill.jpg

A kis Frank Peterson utolsó napja (Cameron Cottrill illusztrációja)

Nagyon úgy tűnik viszont, hogy az elhamarkodott döntéssel ezúttal túl messzire mentek, hiszen a bizonyítékok ellentmondanak egymásnak. Hiába az ujjlenyomatok, valamint a DNS vizsgálat eredményei, a gyanúsított a borzalmas tett elkövetésének idején néhány kilométerrel arrébb irodalmi esten vett részt kollégái társaságában, melyről a helyi tévé felvételt készített. Valami rendkívüli dolog állhat a felettébb rejtélyes eset hátterében... elvégre senki sem lehet egyszerre két helyen! A nyomok végül a texasi határvidékre vezetnek, egy istenek háta mögötti, a látogatók elől mára elzárt barlang mélyére – amit ott találnak, azt épp ésszel nehéz lesz felfognia a halandóknak.

...szörnyek igenis léteznek ezen a világon, és a legnagyobb előnyt az jelenti számukra, hogy a gondolkodó emberek nem hajlandóak hinni a létezésükben.

Bár ebben a kötetben is jócskán akadtak iszonytató, illetve gyomorforgató jelenetek, a hangsúly inkább az izgalmas nyomozós szálra helyeződött, a hátborzongató ügyet a szereplőkkel együtt göngyölíthetjük fel. Szerzőnk szokásához híven ismét bő lére eresztette a szót, azonban most sikerült megtalálnia az egyensúlyt a cselekmény kibontakoztatása és a karakterek belső vívódásának szemléltetése között. Mindent egybevetve A kívülálló egész szórakoztató mű, ám a teljes tökélytől messze áll: a szép felvezetést kissé összecsapott befejezés követte, a nagy leszámolásnál nálam elmaradt a katarzis élménye, ezenkívül a főszerepet a Bill Hodges-trilógia egyik kedves ismerőse vette át körülbelül a könyv felétől.

stephen_king_a_kivulallo.jpg

Az eredeti kiadás borítójához készült vészjósló illusztráció

2018 júniusában jelentették be a hírt, miszerint az HBO egy tíz epizódos sorozatot forgat majd a történet alapján – kíváncsi vagyok rá, hogy mennyire fognak ragaszkodni az alapműhöz!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. szeptember 25-én jelent meg.

 

A könyvet az Európa Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr1116618818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása