Tékák Tárháza

Így élt Mr. Excelsior!

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – Stan Lee: Fantasztikus életem

2021. november 12. - Fejes Valentin

A vicces bácsika, aki mindig egy rövid jelenet erejéig tűnik fel a Marvel képregények filmes adaptációiban – sokaknak valószínűleg ennyi ugrik be elsőként Stan Lee említése kapcsán. De kicsoda volt ő valójában? A Kossuth Kiadónak hála most első kézből ismerhetjük meg őt a Peter David közreműködésével összeállított és Colleen Doran által illusztrált igényes kiadványból.

fantasztikus_eletem_fb.jpg

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a fordulatokban gazdag, kalandos életút önmagában is megállná a helyét egy képregényben! Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án látta meg a napvilágot szerény New York-i otthonuk négy fala között. Nélkülözéssel teli gyermekkor várt rá: a nyarakat gyakran magányosan töltötte, míg cimborái izgalmakban bővelkedő utazásokkal múlatták az időt családjaik társaságában. Később sem következett be érdemi változás, mivel eleinte ebédet hordott ki irodai dolgozóknak, aztán gyászjelentéseket írt, majd egy varrodában dolgozva igyekezett előteremteni a napi betevőt. Egy nap aztán édesanyja elújságolta neki, hogy Rob bácsikája munkahelyén épp asszisztenst keresnek... Mint később bebizonyosodott, találkozása Joe Simonnal, a Timely Comics szerkesztőjével sorsdöntőnek bizonyult a fiatal álmodozó jövője szempontjából.

fantasztikus_eletem_01.jpg

Amerika Kapitánnyal kezdődött minden

Kemény munkával járta meg a szamárlétra fokait, minek következtében egyre magasabb beosztásokba került. Csapatuk tagjai merész lépéseikkel írták be nevüket a történelemkönyvekbe – forradalmasító szemléletük révén, az akkori szabályokra fittyet hányva formálták át véglegesen a képregényes világot tehetséges rajzolók (öccse, Larry Lieber; a tragikus halált halt Joe Maneely; a legendás Jack Kirby és Steve Ditko) segítségével. A képregényt forgatva szemeink előtt születnek meg a máig töretlen népszerűségnek örvendő szuperhősök. Dr. Jekyll & Mr. Hyde rémmeséje ihlette Hulk teremtését, a vietnámi háború hívta életre Vasembert, a konkurenciával vívott harc pedig A Fantasztikus Négyes létrehozását idézte elő.

fantasztikus_eletem_02.jpg

„Senki sem rajzolt úgy képregényt, mint Jack Kirby.”

A kendőzetlen őszinteséggel párosuló mesélés tette számomra valóban hitelessé a párját ritkító sikersztorit, hiszen hősünk ugyanúgy kitér a borúsabb napokra (például a kollégáival ápolt viszonyok megromlására vagy második lányuk korai elvesztésére), mint felhőtlen boldogságának pillanataira. Mindemellett számos olyan kulisszatitokról olvashatunk, melyekről kizárólag ebből a kötetből szerezhetünk tudomást. Tudtuk-e például, hogy az első találkozása álmai asszonyával tökéletesen beleillene egy romantikus történetbe? Kitalálnánk-e, miképpen járult hozzá a Kiss egy 1977-es különszám elkészítéséhez? És a kérdés, melyre biztos sokan szeretnék tudni a választ: melyik kámeaszerepe a szívének legkedvesebb mind közül?

fantasztikus_eletem_03.jpg

„Ez latinul van! Azt jelenti: feljebb!”

Stan Lee pontosan olyan volt, mint a legtöbb általa teremtett, szuperképességekkel rendelkező karakter – korántsem számított tökéletesnek, azonban világraszóló cselekedeteivel ellensúlyozta negatív vonásait. Színt vitt a szürke hétköznapokba, fiatalok személyiségét alakította a jó irányba, és még ki tudja, hány meg miféle módon gyakorolt rendkívüli hatást milliónyi rajongójuk életére... Ezer köszönet mindenért, „Mr. Excelsior!”!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. május 31-én jelent meg.

 

A képregényt a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4616616710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása