Tékák Tárháza

Egy mennyei utópia pokoli ára

KÖNYVBEMUTATÓ – Ronil Caine: Fraktál

2021. december 07. - Fejes Valentin

Ronil Caine, alias Zelnik Péter Zénó annak idején tett nekünk egy ígéretet, miszerint „…izgalmas történetek jönnek még.”. Szerzőnk természetesen tartotta magát ehhez a fogadalmához: mindössze két évvel a Rémteremtő megjelenése után íme, itt a Fraktál!

fraktal_fb.jpg

Az emberiség gyökeres szemléletváltásának és a technológia gyorsütemű fejlődésének hála sosem tapasztalt aranykor köszöntött be Földünkön. Béke honol, hosszú ideje nem dúlt már háború – úgy látszik, az országok örökre elásták a csatabárdot, emellett a vallási vezetők is készen állnak nézeteltéréseik rendezésére. A globális felmelegedést kihúzták a legégetőbb gondok listájáról, a bűnözés csodamód megszűnt létezni. A véráramban keringő nanorobotok éjt nappallá téve őrködnek egészségünk felett, segítségükkel a ráktól sem kell rettegnünk többé. Micsoda paradicsomi állapotok! Talán túl szép ahhoz, hogy igaz legyen...

nanorobotok_shutterstock.jpg

A nanorobotok kétségkívül új fejezetet nyitottak az emberiség történetében (kép forrása: Shutterstock)

Ez az idilli, álomba illő világ többek között az olyan emberek áldozatos tevékenységének köszönhetően jöhetett létre, mint például Sebastian Vellar, bár igaz, ő kissé kilóg a sorból. Ha csak teheti, a dúsgazdag filantróp kerüli a képmutató felső tízezer köreit, figyelmét (illetve vagyonának nem csekély hányadát) inkább az elmaradottabb régiók segítésére összpontosítja. Önzetlen cselekedetei ellenére egy nap szörnyű körülmények között találnak rá a korosodó jótét lélek holttestére: a vérbe fagyott multimilliárdos a bizonyítékok alapján előbb lenyúzta a bőrt az arcáról, aztán több méter magasról a mélybe ugrott. Öngyilkosságnak tűnik a durvábbik fajtából, de vajon tényleg erről beszélhetünk? Van-e valami köze a halálesetnek ahhoz a máig rejtélyes eseményhez, melyet utólag Pillanatnak neveztek el, ám jelentősége ellenére lassacskán feledésbe merül?

Ilyen az emberi természet, uralkodni akar a többieken, ez az egyik alaptulajdonságunk, amit az állati időkből megtartottunk.

Csodálkoztam rajta, mikor nagyon hamar, még a regény elején kiterítették a lapokat, ezért a szereplők beállítottsága a legkevésbé sem okozhat majd meglepetést számunkra. Vajon fenn lehet-e tartani az érdeklődést egy ilyen merész lépés után? Hát persze! A cselekmény jócskán bővelkedik akcióban, a karakterek eléggé kidolgozottak, a történet pedig felettébb aggasztó, ugyanakkor korántsem elképzelhetetlen jövőképet vetít elénk. Akadt viszont pár zavaró logikátlanság... Miért dolgozna bárki mondjuk olyasvalakivel, akiről jól tudják, hogy akármelyik pillanatban az életükre törhet?

fraktal-fa_cindy_gomez.jpg

„Az, ahogy a fa törzse elágazik kisebb és kisebb ágakra és gallyakra, egy hozzávetőleges fraktálforma.” (fotó: Cindy Gomez)

A Fraktál könnyen fogyasztható olvasmány folyamatosan pörgő sztorival, aminél a sci-fi vonal hitelességét a szakértők véleménye, valamint az előzetes kutatómunka biztosították. Így kell ezt csinálni!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. november 06-án jelent meg.

 

A kötetet a Metropolis Media ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5716629556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása