Tékák Tárháza

Az ország legnagyobb Jancsijának igaz története

KÖNYVBEMUTATÓ – Wisinger István: Egy elme az örökkévalóságnak

2021. december 28. - Fejes Valentin

 

„Ha az emberek nem hisznek abban, hogy a matematika egy igen egyszerű dolog, ez azért van, mert nem realizálódik bennük, hogy milyen bonyolult maga az élet.”

Neumann János

 

Wisinger István 2016-ban publikált dokumentumregényében a világhírű Szent-Györgyi Albertet állította középpontba: A Nobel-díjas kém látványos sikerén fellelkesülve Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó igazgatója egy hasonló jellegű könyv megírására kérte fel a szerzőt. Választása ezúttal Neumann Jánosra esett – a lexikonok zöme kiemelkedő matematikusként mutatja be, valamint gyakran említésre kerülnek a számítógépek fejlesztésében tett erőfeszítései is. De valóban ennyiben merülne ki csupán egy olyan tudós munkássága, kinek híre pár évtizede bejárta az egész földkerekséget?

egy_elme_az_orokkevalosagnak_privatdozent_co_fb.jpg

Neumann János (fotó forrása: privatdozent.co)

Neumann Jánost a mai napig példaképnek tekinthető pedagógus, Rátz László indította el fordulatokban bővelkedő pályáján, miután felfedezte különleges képességeit. Ennek a kalandnak a főbb állomásait követhetjük nyomon a kötetet lapozgatva, végigkísérve ezáltal egy kivételes tehetséget, ahogy a Fasori Gimnázium eminens diákjából a kortársai tiszteletét kiérdemlő, sokszor életre szóló barátságukat ugyancsak élvező szaktekintéllyé vált. Számos tudományterületen jeleskedett: a hadviselés úttörőjeként érdekelte a bombakészítés és az aknakeresés, az úgynevezett játékelméletének köszönhetően közgazdászként alkotott maradandót, sőt, élénken foglalkoztatta az időjárás-előrejelzés, elsők között igyekezett alaposabban körbejárni a globális felmelegedés problémáját.

a_kis_neumann_nicholas_vonneumann.png

A tizenegy éves Neumann (fénykép: Nicholas Vonneumann)

Habár az író – miként arra utalt még az elején – nem egy újabb életrajz összeállítására törekedett, munkájához gazdag forrásanyagot használt fel a hitelesség elérése érdekében. Bibliográfiájában a témákhoz szorosabban kapcsolódó dokumentumfilmeken kívül tévés felvételeket ajánl kiegészítésképp, egy részük megtekinthető a legnagyobb videómegosztó portálon. A kiadvány értékét tovább növelheti Neumann jellemének kendőzetlen bemutatása. Humorával és a gyermekkora óta gyűjtött vicces sztorikkal szórakoztatta társaságát, de olykor közönyösen viselkedett „még olyan emberekkel szemben is, akik fáradoznak érdekében”. Rendkívüli emlékezőképességének köszönhetően hosszú évekkel később is szó szerint idézett vissza a klasszikus művekből, ugyanakkor azt már nem tudta volna megmondani, mit evett mondjuk másfél órával korábban. A hétköznapi problémákkal nehezebben boldogult, mint a kollégái által megoldhatatlannak titulált matematikai számításokkal.

dan_klaraval_es_a_kutyajukkal_alan_richards.png

Egykori feleségével, Dán Klárával és kutyájukkal (fotó: Alan Richards)

Néhány kifogásolnivalót azért mégis lejegyeztem olvasás közben. Úgy hiszem, helyesebb lett volna, ha az első fülszövegben és a hátsó borítón írottak helyet cserélnek egymással, hiszen Neumann sokszínűsége, természete és méltatása sokkal inkább felkeltheti az érdeklődést, mint pusztán kommunistaellenes magatartása vagy a fegyverkezésről alkotott radikális véleménye. Jobban végiggondolva az idézett és kitalált szövegrészeknél alkalmazott, a bevezetőben bővebben taglalt módszerek leegyszerűsítésével elkerülhetővé válna a szöveg folytonosságának megtörése. Hiányoltam legalább pár darab, aláírásokkal mellékelt archív fényképet: meg vagyok győződve afelől, hogy segítségükkel az olvasók közelebb érezhetnék magukhoz az adott szereplőket, eseményeket. Főhősünk emberi mivoltának kidomborítása a könyv második felében mintha háttérbe szorulna, valahogy elveszett az egyes projektek és egyéb ügyek (például Oppenheimer boszorkányüldözéssel felérő pere) külön fejezetekké terebélyesedő ismertetésénél.

neumann_az_ias_gep_elott_alan_richards.jpeg

Az IAS gép (az első elektronikus számítógép) előtt (fénykép: Alan Richards)

Az Egy elme az örökkévalóságnak összességében véve pozitív színben tüntette fel számomra XX. századi polihisztorunkat. Példátlan életművével vitathatatlanul az örökkévalóság részévé vált, személyiségével pedig valószínűleg szimpatikusnak fog tűnni szemünkben. Szívesen olvasnék még ilyen igényes munkát a közeljövőben hazánk nagyjairól!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2018. október 05-én jelent meg.

 

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5516611292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.12.29. 14:19:34

Egy borítókép jó lett volna a könyvről, hogy néz ki?

steery 2021.12.29. 17:50:23

Köszi! Egy a számítástechnika történetével foglalkozó könyvben olvastam róla, hogy Neumann igazi társasági ember volt, jól el tudta adni magát Amerikában. Voltam a szegedi számítógép múzeumban, de ott nem sok adat van róla kitéve, ahogy az iskolában sem tanultunk róla szinte semmit. Valamiért nem tartozik a sokat emlegetett magyarok közé, pedig történelmi jelentőségű a munkássága.

Fejes Valentin 2021.12.29. 17:53:22

@steery: Igazán nincs mit! Egyébként sajnos én is hasonlókat tapasztaltam vele, pontosabban az emlékezetével kapcsolatban... Éppen ezért igyekszem népszerűsíteni az ilyen könyveket!
süti beállítások módosítása