Tékák Tárháza

A titkos tünde város eleste

KÖNYVBEMUTATÓ – J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

2022. január 11. - Fejes Valentin

Miután A szilmarilok végére értem, nem volt számomra kérdés, hogy a mester soron következő művét is muszáj lesz elolvasnom. A Gondolin bukása igazi világszenzáció, melynek magyar fordítását nemrég jelentette meg a Magvető Könyvkiadó.

gondolin_bukasa_fb.jpg

A Megszámlálhatatlan Könnyek Csatájában a sötét lelkű Morgoth hitvány szolgái kerekednek felül. A szörnyű végkimenetelű ütközet következtében Tuor elveszíti szüleit, a gyermeket szürke tündék nevelik fel. Az ifjú felcseperedve derék harcossá válik, és útra kel, hogy megtalálja a Noldák Kapuját. Végzete azonban egészen másfelé sodorja – Voronwe társaságában felkeresik a Turgon alapította rejtett erősséget, Gondolint.

megerositik_az_orseget_alan_lee.png

Megerősítik az őrséget (Alan Lee illusztrációja)

A messziről érkezett vándort teljesen lenyűgözi a mesés város, de Indril szépsége még inkább. Hősünk hamar elveszi hát a király lányát, aki később gyönyörű fiúgyermekkel ajándékozza meg kedvesét. Örömükben ugyanakkor nem mindenki tud osztozni, felhőtlen boldogságuk egyeseket rettentően feldühít... A hófehér falakat nemsokára az ősgonosz gyűlöletének tüze borítja lángokba.

ledol_a_kiraly_tornya_alan_lee.png

Ledől a király tornya (Alan Lee illusztrációja)

Ismét egy remekbe szabott mesét kaptunk kézhez, amit az Alan Lee által illusztrált számos jelenet tesz örökre emlékezetessé – az önfeláldozó cselekedetek mellé aljas árulás társul, emellett szemtanúi lehetünk a maroknyi túlélő mindennapos megpróbáltatásainak. Mivel a sztorinak többféle változatáról maradtak fenn különböző feljegyzések, ezért sok időbe telt, mire jó néhány javításon és kiegészítésen átesve elnyerte végső formáját.

glorfindel_egy_balroggal_kuzd_alan_lee.png

Glorfindel birokra kel egy balroggal, hogy mentse a többieket (Alan Lee illusztrációja)

A Gondolin bukása önmagában sem egy boldog történet, ám szomorú hírrel már rögtön az elején találkozhatunk: a kilencvennegyedik évét taposó Christopher utoljára fogott hozzá édesapja gazdag hagyatékának feldolgozásához. Jó kérdés tehát, mire számíthatnak a Tolkien munkásságát nyomon követők a jövőben.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. június 25-én jelent meg.

 

A könyvet a Magvető Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7416617720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása