Tékák Tárháza

„Valami véget ér...”

KÖNYVBEMUTATÓ – Andrzej Sapkowski: Vaják III.) – Tündevér

2022. január 12. - Fejes Valentin

A végzet kardja végére érve már előre sejtettem, hogy a dolgok most fognak csak igazán beindulni, s mint utóbb kiderült, valóban igazam lett. Lássuk, miért!

tundever_fb.jpg

A messziről érkezett Nilfgaard alaposan feldúlta a viszonylagos békét. A folyamatosan terjeszkedő birodalmat egyelőre egy ingatag lábakon álló fegyverszüneti egyezmény gátolja meg a további hódításoktól, Emhyr van Emreis császár csapatai a Jaruga folyó partján, a provinciává alacsonyított Cintra földjén várják a további parancsokat. A Négy Királyság uralkodói szinte teljesen reményvesztetten állnak az elkeserítő helyzet előtt. Mintha az idegenek inváziója nem lenne bőven elég, a másfajúak belülről kezdik bomlasztani a rendszert – elsősorban a renegát Scoia’tael fosztogatói okoznak fejtörést, de a törpék és a driádok is zúgolódni kezdenek. Egyre szélesebb körökben nyer teret a tünde jósnő, Itlina rémisztő jövendölése, miszerint küszöbön áll a világvége...

emhyr_var_emreis_stephanie_bohm.jpg

A hírhedt Emhyr van Emreis császár (Stephanie Böhm illusztrációja)

Bár harapni lehet a feszültséget, hőseink egyelőre alig érzékelnek valamit a változásokból. A középpontba ezúttal a különleges képességekkel rendelkező Ciri kerül, akit számos jóakarója vesz a szárnyai alá: Triss Merigold barátságára Kaer Morhen várában tesz szert, a vajákok a kardvívásra oktatják, a bölcs Nenneke anyó Melitele szentélyében a természet tiszteletére tanítja, Yennefertől pedig a mágia csínját-bínját lesheti el. Szüksége is lesz ennyi segítségre, hiszen a hatalom birtoklói mind szemet vetettek a nemrég elhunyt Calanthe királyné unokájára. Geralt az urak terhére van, így mindenképpen félre akarják állítani az útból – ő viszont nem hagyja magát, főleg annak tudatában, hogy a Végzete sorsa forog kockán.

tundever_tikos_peter.jpg

Ciri hirtelen a dolgok sűrűjében találja magát (Tikos Péter illusztrációja)

A Vaják-saga első kötete minden várakozásomat felülmúlta... le a kalappal Sapkowski mester előtt! A Tündevér egy sokkal érettebb, stílusában jóval kiforrottabb szerző benyomását keltette számomra. Izgatottan várom a következő részt!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. június 29-én jelent meg.

 

A könyvet a GABO Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4916628460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása