Tékák Tárháza

Félelem és reszketés Sirok utcáin

KÖNYVBEMUTATÓ – Kirsch Ákos: Árnyak a sötétben

2022. január 21. - Fejes Valentin

Kirsch Ákos a Kolónia megírását követően ismét műfajt váltott. Frissen a hazai könyvespolcokra került regényében a horror zsánerében alkotott, hazai környezetbe helyezve igyekezett egyedivé tenni egy szemeink előtt kibontakozó kisvárosi drámát.

arnyak_a_sotetben_fb.jpg

Alex Fu fényképe

Az özvegy Bakonyi Sára eltűnt fia, Kerekes László felkutatásával bízza meg Halász Péter magánnyomozót – a sokat tapasztalt detektív Sirokra utazik az ügy felgöngyölítése érdekében. A nyugalomra vágyó Madaras Eszter szintén ide költözik a hétköznapok nyüzsgése elől. Miközben a fiatal lány régi otthonukat próbálja újjá varázsolni, megtalálja elhunyt édesapja titkos naplóját. A visszahúzódó kisfiú, Takács Kornél az eltűnt kutyák nyomába ered legjobb barátja, Füzesi Dávid társaságában. A fák között bolyongó öreg vadász, Kocsis Ferenc bizarr gombákra bukkan, melyekből küld némi mintát elemzésre régi ismerősének: Horváth Károly professzort a vizsgálat eredményei szabályosan letaglózzák. Míg hőseink a fura eseteken agyalnak, addig a háttérben szörnyű dolgok vannak kibontakozóban. A helyieket rettenetes álmok kezdik gyötörni, a közeli erdőben gomolygó, áthatolhatatlan köd pedig napról napra terjeszkedik... Mi az ördög folyik ezen az átkozott helyen?!

a_siroki_var_nemzeti_oroksegvedelmi_fejlesztesi_nonprofit_kft.jpg

A siroki vár is szerepet kap a könyvben (fotó forrása: a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. honlapja)

Bár most is akadtak hibák, ezúttal sokkal jobban tetszett a végeredmény. A cselekmény olykor kiszámítható, találkozni fogunk a hasonló jellegű művekből már jól ismert elemekkel, pár szófordulatot szerzőnk többször ismételt (valaki lépte alatt reccsen az ág; valami szívdobbanásnyi időn belül következik be), mindemellett a párbeszédeket ugyancsak életszerűbbé lehetett volna tenni néhány alkalommal. A hangulatkeltés, illetve az ötletek terén viszont határozott javulást figyeltem meg – az előbbit tekintve erősen Veres Attila remekére (Odakint sötétebb) emlékeztetett. A szöveg szinte olvasatta magát, a történet minden hiányossága ellenére lekötötte a figyelmemet, egyszóval kellemesen szórakoztam, mire a befejezésig jutottam.

sotet_erdo_ivan_lopez.jpg

Írónknak most igazán hátborzongató hangulatot sikerült teremtenie (Ivan López fényképe)

Kedves Ákos! Ugyan van még hová fejlődnöd, biztatásom jeléül megadom neked a tíz pontot! Csak így tovább!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. november 13-án jelent meg.

 

A kötetet a Gyémántfelhő Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7316624912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása