Tékák Tárháza

„Utolér a halál, te bolond vaják, hamar utánad kap.”

KÖNYVBEMUTATÓ – Andrzej Sapkowski: Vaják V.) – Tűzkeresztség

2022. január 26. - Fejes Valentin

Összeomlás szélén álló országok, melyek napról napra egyre elkeseredettebb küzdelmet folytatnak a területét komolyabb ellenállás nélkül növelő birodalommal szemben. Egy kutyaszorítóba került vaják, aki ugyan könnyűszerrel bánik el a szörnyetegek válogatott hadával, a gondjaira bízott, lassacskán felcseperedő gyermeket azt sem tudja, merre keresse. Lehet-e boldog vége egy ilyen lehangoló történetnek?

tuzkeresztseg_fb.jpg

A garstangi puccs közben a gátlástalan Roggeveeni Vilgefortz alaposan helyben hagyta szegény Geraltot. Miután Brokilonban hellyel-közzel felépült súlyos sebesüléseiből, egyenesen Nilfgaard felé veszi az irányt – Emhyr var Emreis császár állítólag esküvőre készül, feleségéül pedig a Cintrai Oroszlánfiókot szemelte ki. Ciri őrangyalának hosszú útja során díszes kis kompánia verődik össze: eleinte hűséges barátján, Kökörcsinen kívül Milva, a driádok ügyes íjásza tart vele, később Zoltán Chivay, a törpe csatlakozik hozzájuk cimboráival (meg a beszélő papagájával) karöltve, aztán a gyógynövényektől messze illatozó felcser, Emiel Regis látja vendégül szerény hajlékában a megfáradt vándorokat. A már-már idilli helyzetet a fékeveszetten tomboló háború szakítja félbe, így a csapat kelletlenül feloszlik. Vajon sikerül-e újra egymásra találniuk?

kartyaparti_denis_gordeev.jpg

Kártyázással ütik el az időt a nagyhangú törpök (Denis Gordeev illusztrációja)

Igazán üdítően hatott, hogy a méltán népszerű sorozat ötödik kötetében az intrikákkal sűrűn átszőtt politikai csatározások háttérbe szorultak, helyettük a színes társaság összekovácsolódásának folyamatára, illetve vajákunk fokozatos színeváltozására helyeződött ezúttal a hangsúly. A tökéletlen Kökörcsin, Zoltán és a gnóm Percival Schuttenbach hamar egymásra találtak, leginkább ők visznek derűt az egyébként eléggé feszült, búskomor hangulatba. Geraltnak kezdetben nincs igazán ínyére a dolog, amiért veszélyes küldetésével mások életét is bajba sodorja, de apránként kezd hozzászokni a kialakult helyzethez, valamint az összetartás számára sokáig ismeretlen, ugyanakkor jóleső érzéséhez. Ezalatt a nagyvilágban szüntelenül folynak tovább az események – a varázslónők frissen létrehozott, titkos páholyukban többek között a mágia megmentésén fáradoznak.

emiel_regis_darya_romanova.jpg

Emiel Regis sokak kedvencévé fog válni (Darya Romanova illusztrációja)

Na de mi a helyzet a kétes hírnévnek örvendő fosztogató banda, a Patkányok újdonsült tagjával? Hogy megtudhassuk, miként folytatódik tovább Szélykoma apó meséje, várnunk kell még egy kicsit.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. július 17-én jelent meg.

 

A regényt a GABO Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr916628510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása