Tékák Tárháza

Antik alapműveltségi apróságok

KÖNYVBEMUTATÓ – a Zsebmúzeum sorozat első két kötete

2022. január 31. - Fejes Valentin

Mesterien kivitelezett amfórák, a legendás mükénéi kultúra kincsei, a Laokoón-szoborcsoport, a pompeji mozaikok... A két kezünk semmiképp sem lenne elég ahhoz, ha meg szeretnénk számolni az ezekhez hasonló, valóban remekbe szabott, emberkéz alkotta csodákat. Az antikvitások világa azonban nem merül ki pusztán ennyiben – ezt bizonyíthatja a Zsebmúzeum első két könyvecskéje, Az ókori Görögország és Az antik Róma, melyek garantáltan házhoz hozzák a múzeumi élményt.

zsebmuzeum_1-2_fb.jpg

Arezzói kiméra: Obelisk Art History; háttérkép: Spencer Davis

Ahogy azt a sorozat címe sejteti, a tenyerünkben kényelmesen elférő könyvekről van szó, ennek ellenére terjedelmük kis híján meghaladja a háromszáz oldalt. Bár a külcsín már első ránézésre tetszetős, magára a tartalomra sem panaszkodhatunk. Az olvasmányos, egyszersmind tartalmas szöveg megírását hozzáértőkre bízták: míg David Michael Smith, a Liverpooli Egyetem munkatársa az ókori görögök történelmében mélyedt el tanulmányai alatt, addig Virginia L. Campbell a Readingi Egyetemen doktorált klasszikus tudományokból. A szerzők izgalmas időutazásra invitálnak bennünket, aminek során jeles intézetek gyűjteményeinek féltve őrzött darabjait mutatják majd be számunkra.

diszkosz_muron_diszkoszvetojenek_masolata_thames_hudson.jpg

Diszkosz (balra) és Mürón Diszkoszvetőjének másolata (jobbra) – kép forrása: a Thames & Hudson honlapja

agamemnon_maszkja_thames_hudson.jpg

Agamemnón maszkja (kép forrása: a Thames & Hudson honlapja)

Az igényes, gazdagon illusztrált kiadványokban kötetenként közel kétszáz műtárgy kapott helyet, a méltán híresek ugyanúgy, mint a ritkaságszámba menő régiségek. Segítségükkel nyomon követhetjük e jelentős civilizációk sorsának alakulását, emellett bepillantást nyerhetünk az akkori emberek hétköznapjaiba, megismerhetjük világfelfogásukat, részesei lehetünk életük felemelő vagy korántsem kellemes jeleneteinek. Természetesen azokra az érdeklődőkre is ugyanúgy gondoltak, akik kevésbé mozognak otthonosan ezekben a témákban, ők minden bizonnyal nagy hasznát fogják venni az idegen kifejezéseket listázó fogalomtárnak, valamint a régészeti helyszíneket jelölő térképmellékleteknek.

livia_fejszobra_thames_hudson.jpg

Livia fejszobra (kép forrása: a Thames & Hudson honlapja)

aranyozott_ezustgyuru_gyuru_szfinxszel_es_ket_madarral_thames_hudson.jpg

Aranyozott ezüstgyűrű (balra), gyűrű szfinxszel és két madárral (jobbra) – kép forrása: a Thames & Hudson honlapja)

Szakmai hitelesség, rengeteg kép a szemléltetéshez, közérthetőség, illetve figyelmesség tanúsítása a laikusok iránt – mi más kell még a minőségi ismeretterjesztéshez? Kíváncsian várom a folytatásokat!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. február 15-én jelent meg.

 

A könyveket a Kossuth Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5016614348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása