Tékák Tárháza

Az élet fejlődésének fantasztikus történetéről fiataloknak

KÖNYVBEMUTATÓ – Anna Claybourne: Csodálatos evolúció

2022. március 02. - Fejes Valentin

Valószínűleg gyermekként érdeklődünk legélénkebben a természet iránt – a bennünket körbevevő környezet, illetve a földtörténeti múlt homályába veszett világ felfedezése életre szóló élmények tucatjaival gazdagíthatja a fiatalokat. Anna Claybourne és Wesley Robins közös művükkel, a Csodálatos evolúció című kötettel a 7–10 évesek érdeklődését szeretnék felkelteni.

csodalatos_evolucio_fb.jpg

Mikor végre kézbe vehettem a saját példányomat, sietve lapoztam azt végig...  ezt követően szerencsére csak a kellemes csalódás érzése járt át. A kiadvány terjedelme csupán nyolcvan oldal, mégis meglepően tartalmas! Szerzőnk a könyv négy fejezetében rengeteg témakörrel foglalkozik, a művész által teremtett képi világ pedig eléggé látványos, így biztosra veszem, hogy rövid időn belül le fogják kötni a megcélzott korcsoport figyelmét.

bevezeto_walmart.jpeg

Bevezető (kép forrása: Walmart)

konvergens_evolucio_walmart.jpeg

Mai leckénk a konvergens evolúció (kép forrása: Walmart)

Bevezetésképp előbb az evolúció alapjaival foglalkoznak (mindenképp elismerést érdemel, amiért Charles Darwin mellett Alfred Russel Wallace szintén említésre került), aztán az élet fejlődésének fontosabb szakaszait mutatják be röviden. Később kitérnek még például a tömeges kihalások lehetséges okaira, magyarázatot keresnek a Földünk növény- és állatvilágában tapasztalható sokféleségre, majd végezetül a bolygónkat benépesítő különböző létformák számos elképesztő rekordját sorolják fel. Olvasmányunkat egy rövidke szószedet zárja, melyben a bővebb magyarázatra szoruló kifejezéseket gyűjtötték össze. Néhány gépelési vagy fordítási baki azonban előfordult sajnos, ám ezeken inkább jót derültem. Személyes kedvencem a 85 milliárd (!) évvel ezelőtt élt Parapuzosia: a hatalmas ammonitesz csigaházszerűen feltekeredett házának átmérője a 2–3 métert érhette el.

a_termeszetes_szelekcio_ezer_arca_walmart.jpeg

A természetes szelekció ezer arca (kép forrása: Walmart)

ki_a_vizbol_walmart.jpeg

Ki a vízből! (kép forrása: Walmart)

Az utóbb említett hibáktól eltekintve igazán remek munka lett ez a maga nemében. Ezúton is szeretném bátorítani a kiadót arra, hogy ha lehet, akkor a jövőben több hasonlóhoz adják a nevüket!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. szeptember 17-én jelent meg.

 

A könyvet a Scolar Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr216618804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása