Tékák Tárháza

A természet nagy családfájáról fiataloknak

KÖNYVBEMUTATÓ – Michael Bright: Az élet fája

2022. március 08. - Fejes Valentin

Michael Bright az angol tudományos társulat, a Royal Society tagja, emellett több, a vadállatokról vagy a természetvédelem fontosságáról szóló könyv szerzője, kinek munkásságát több nemzetközi díjjal ismerték el. Egy ilyen ember keze alól kizárólag minőségi munkák kerülhetnek ki... Vagy mégsem?

az_elet_faja_fb.jpg

A BBC Natural History Unit producere ezúttal a természet nagy családfájáról készített ábra segítségével igyekszik szemléltetni a földi élet jelenlegi, illetve mára letűnt sokszínűségét, valamint a különböző élőlények között fennálló, gyakran megdöbbentő rokoni kapcsolatokat. Szerencsére elegendő helyet szorítottak azoknak a csoportoknak is, melyeknek általában kevés figyelmet szentelnek a hasonló jellegű ismeretterjesztő művekben. A lapokat a Margaux Carpentier által alkotott, egyedi illusztrációk teszik színessé.

az_elso_elolenyek_amazon_uk.jpg

Az első élőlények (kép forrása: Amazon UK)

puhatestuek_amazon_uk.jpg

Pár puhatestű (kép forrása: Amazon UK)

Minden dicséretes pontja ellenére sajnos nem tudok maradéktalanul elégedett lenni ezzel az egyébként szép kiadvánnyal. A nemrég bemutatott, Anna Claybourne és Wesley Robins nevéhez fűződő Csodálatos evolúció aktuális kötetünkhöz képest jóval tartalmasabbra sikeredett – a különbségek a minőséget illetően akkor válnak igazán szembetűnővé, mikor rádöbbenünk, hogy mind a kettő ugyanúgy a kisiskolásoknak szól. Az evolúció elméletét az író most mindössze két oldalon keresztül ismertette, ráadásul Alfred Russel Wallace jelentőségét említésre sem méltatta. Ebben az esetben ugyancsak szószedet zárja a kötetet, amit eléggé feleslegesnek tartottam. Lehet naivnak tartanak majd, de az olyan fogalmakat, mint például a „növényevő”, „trópusi” vagy „zsákmány”, felesleges elmagyarázni a megcélzott korosztály képviselőinek, hiszen valószínűleg már régóta tisztában vannak azokkal.

laurasiatheria_oregrend_amazon_uk.jpg

A Laurasiatheria öregrend néhány tagja – alföldi zebrák, villásszarvú antilopok, vízilovak és a kék bálna (kép forrása: Amazon UK)

ausztralia_amazon_uk.jpg

Ausztrália bizarr állatai (kép forrása: Amazon UK)

Haragszom a szerzőre! A korábbi munkáit elnézve úgy gondolom, hogy egy hozzá hasonló neves személyiség sokkal többre képes ennél!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. november 06-án jelent meg.

 

A kötetet a Manó Könyvek ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7816624110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása