Tékák Tárháza

A megtorlófegyverektől a Hitler-játékfigurákig

KÖNYVBEMUTATÓ – Roger Moorhouse: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból

2022. április 20. - Fejes Valentin

Nehezen találunk még egy olyan történelmi témakört, ami a mai napig annyi embert foglalkoztatna, mint a második világháború. Persze ezen belül is van egy képzeletbeli rangsor – a listán előkelő helyet elfoglaló Harmadik Birodalom tarthatja izgalomban a legtöbb érdeklődőt. Roger Moorhouse különös kísérletet tett: száz különböző tárgy tükrében kíván áttekintést nyújtani Hitlerről és a náci Németországról.

100_beszedes_targy_a_harmadik_birodalombol_fb.jpg

A mini-Führer (fotó forrása: Podcast Addict)

Történészünk kötetét forgatva figyelemmel kísérhetjük, miként válik végül a művészi vágyakat dédelgető, ábrándozó ifjúból a valaha élt egyik legrettegettebb szörnyeteg.  Elsőre teljesen hétköznapinak tűnő dolgokra (a Wolfgang Willrich által tervezett képeslapok; egy, a Wachenfeld-házat ábrázoló porcelán fali emléktányér; az 1935-ös Leica IIIa fényképezőgép) éppúgy esett választása, mint a náci hadigépezet hírhedt fegyvereire (Junkers Ju-87 zuhanóbombázók, ismertebb nevükön Stukák; a VII típusú tengeralattjárók; a Tigris I harckocsi) vagy az élet minden területére rátelepedő rezsim jelképeire (a Blutfahne horogkeresztes lobogó; a szárnyait széttáró sas, a Reichsadler). Embertelen bánásmódról, mérhetetlen önteltségről, a felszín alatt fortyogó indulatokról, továbbá a mérnökök zsenialitásáról mesélnek a sötét múlt mementói.

schattenmann_wikimedia.jpg

Az alattomosan hallgatózó, az ellenségnek kémkedő árnyékemberre figyelmeztető plakát (kép forrása: Wikimedia)

Igényes, rengeteg dologra kitérő és számos újdonságot felvonultató ismeretterjesztő munkát tarthatunk a kezünkben, ám ez sem mentes a kisebb hibáktól. A kezdést, illetve a befejezést leszámítva az író hamar csapongóvá vált – ha mindvégig az idővonal mentén halad, akkor véleményem szerint sokkal érzékletesebben szemléltetheti a Harmadik Birodalom felemelkedésének, valamint bukásának krónikáját. Néhány épület ugyancsak helyet kapott a kiadványban, de ezeket inkább objektumoknak nevezném, semmint tárgyaknak.

elastolin_jatekfigurak_lotsearch.jpg

„Hausser Hitler-figurák egész választékával szolgált, volt ülő, álló és horogkeresztes drapériával bevont pódiumon szónokló változat is.” (fotó forrása: LotSearch)

A XX. század eme vérzivataros fejezeteit legfeljebb nagy vonalakban ismerhetjük jól: ez a könyv lehet az ékes bizonyítéka annak, hogy még mindig akadnak megfejtetlen talányok a szerző kedvenc érdeklődési körével kapcsolatban.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. november 08-án jelent meg.

 

A könyvet a Kossuth Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4216624134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása