Tékák Tárháza

Utolsó figyelmeztetés a végső katasztrófa előtt

KÖNYVBEMUTATÓ – Alastair Fothergill & Keith Scholey: A mi bolygónk

2022. április 22. - Fejes Valentin

A WWF és a Silverback Films együttműködése révén született meg a Netflix első természetfilm-sorozata, A mi bolygónk (Our Planet): erre építkezve állította össze Alastair Fothergill Keith Scholey társaságában aktuális bemutatóm alanyát, ezt a párját ritkító kiadványt. Szemernyi kétségem sem akadt a minőségét illetően, mikor észrevettem, hogy az előszót Sir David Attenborough jegyezte.

a_mi_bolygonk_fb.jpg

Matthew Chauvin fotója

A gazdagon illusztrált album felütésével egy felejthetetlen Föld körüli utazás részeseivé válhatunk. Szemkápráztató fotók tucatjai teszik képzeletbeli kirándulásunk élményét még teljesebbé – alig fogunk tudni betelni az elénk táruló káprázatos látvánnyal! Előbb a zord körülményekhez tökéletesen alkalmazkodott sarkvidékek lakóinak mindennapjait követhetjük nyomon, aztán feltérképezzük a végtelen homoktengerek világát, később a biológiai sokféleség iskolapéldáiként emlegetett esőerdőkben teszünk sétát, végül pedig a korallzátonyoknál nyüzsgő élőlényekben gyönyörködhetünk.

sziberiai_tigris_kieran_o_donovan.jpg

Egy hím szibériai tigris rója a vidéket az orosz Távol-Keleten, a Szihote-Aliny hegyláncnál (Kieran O’Donovan fényképe)

kozonseges_levesteknos_roger_horrocks.jpg

Közönséges levesteknős falatozik a tengerifűből az Indonéziához tartozó Raja Ampat szigetvilágának közelében, Misool egyik öblében (Roger Horrocks fotója)

nagy_szarvascsorumadarak_sandesh_kandur.jpg

Nagy szarvascsőrűmadarak fitogtatják erejüket az indiai Nyugat-Ghátok hegységben (Sandesh Kandur fényképe)

Felhőtlen boldogságunkat azonban rendre megszakítják, hiszen örömünkbe üröm is keveredik jócskán. Mi történt? A lejtő, amin elindultunk, átgondolatlan döntésekkel, mérhetetlen közönnyel és a környezet egyre inkább féktelenné váló rombolásával van szegélyezve. Nemtörődöm alakok a szabályokra fittyet hányva, a beláthatatlan következményekre magasról téve, kizárólag saját érdekeiket szem előtt tartva zsákmányolják ki gátlástalan módon egyetlen otthonunkat. Hiába kongatták meg többször a vészharangokat korábban, egyeseket abszolút hidegen hagytak ezek az égető problémák...

Egy lencsevégre kapott szívszorító jelenet: rozmárok százai lelték halálukat a Csukcs-tengernél, Szibéria sarkvidéki partjainál

Elértük-e mindezzel azt a kritikus pontot, ahonnan nincs visszaút? Menthető-e még a helyzet, vagy végérvényesen kilátástalanná vált a Naprendszer eme kék gyöngyszemének jövője? A szakértők szerint egyelőre nincs minden veszve, ám rengeteg tennivalónk akad, ha valóban változtatni akarunk a dolgok jelenlegi állásán. Úgy tűnik, hogy bűneink jóvátétele elkezdődött: a jeles példájukkal élen járók száma (csakúgy, mint az érdemi intézkedéseké) ugyanis lassú ütemben, de növekszik.

Nincs fontosabb feladatunk, mint hogy újra a természet részévé váljunk, ahelyett, hogy az ellenségei maradnánk. És erre képesek vagyunk.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. május 02-án jelent meg.

 

A könyvet a Libri Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6716615066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása