Tékák Tárháza

Mi történhetett valójában Csernobilnál?

KÖNYVBEMUTATÓ – Dr. Szatmáry Zoltán & Dr. Aszódi Attila: Csernobil

2022. április 26. - Fejes Valentin

Az HBO nevével fémjelzett, összesen öt részes minisorozat, a Csernobil világszerte felkorbácsolta az indulatokat, emellett újra reflektorfénybe helyezte a legismertebb atomkatasztrófa ügyét. Az ilyen helyzetekben mindig jó, ha az érdeklődők megbízható forrásokból juthatnak hozzá az információkhoz, és nem kell a kétségbe vonható hitelességű honlapokra hagyatkozniuk. Aktuális bemutatóm alanya a ránk zúduló tények szövevényes útvesztőjében kínál eligazítást számunkra.

csernobil_fb.jpg

1986. április 26-án hajnalban, pontosabban 1 óra 23 perckor a csernobili atomerőmű négyes számú reaktora felrobbant, melynek következtében nagy mennyiségű radioaktív anyag szóródott szét szerte Európában. A tragédiát követően modern mítoszok tucatjai keltek szárnyra... de mi történhetett valójában Csernobilnál? Hazai szakértőink a gyakran felvetődő, sokakat máig élénken foglalkoztató kérdésekre igyekeznek válaszokat találni. Míg Dr. Szatmáry Zoltán annak idején személyesen működött közre a hazai következmények elhárításában, addig Dr. Aszódi Attila 2005-ben tudományos expedíciót vezetett a veszélyes vidékre.

csernobil_napjainkban_sergei_supinsky.jpg

Veszélyt jelző zászlócskát helyeznek ki a csernobili atomerőmű előtt 2006 novemberében (fotó: Sergei Supinsky)

A rendkívül sokoldalú műben a szerzők a lehető legtöbb témát érintik (az atomerőművek működésétől kezdve a sugárzások fajtáin át egészen például a baleset élővilágra gyakorolt hatásáig), bár elsődleges céljukként a magukat mind a mai napig makacsul tartó tévhitek szétoszlatását tűzték ki. A kötet szövegének megírásakor a közérthetőségre törekedtek, ám ahogy a bevezetőben előre leszögezték, a szakmaiságot nem kívánták feláldozni ennek oltárán. Éppen ezért előnyünkre fog válni, ha rendelkezünk némi előismerettel a természettudományok (főképp a fizika és a matematika) terén.

przsevalszkij-lovak_gerd_ludwig.jpg

1998-ban a veszélyeztetett Przsevalszkij-lovak (Equus ferus przewalskii) egy csordáját telepítették a környékre – populációjuk azóta folyamatosan növekszik, a kutatók legnagyobb örömére (fénykép: Gerd Ludwig)

A korábbi kiadás egyik példányát még évekkel ezelőtt kölcsönöztem ki a helyi községi könyvtárból – ennek ellenére nagyon örülök neki, hogy a Typotex Kiadó jóvoltából ez a hiánypótló alkotás ismét eljuthat a szélesebb közönséghez!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2019. augusztus 29-én jelent meg.

 

A könyvet a Typotex Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6316618796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása