Tékák Tárháza

Bolygónk védelméről gyermekeknek

KÖNYVBEMUTATÓ – Matt Whyman: Our Planet – Bolygónk csodái

2022. április 29. - Fejes Valentin

Már kicsivel több, mint egy éve végeztem a Netflix első természetfilm-sorozata alapján összeállított könyvvel, ami A mi bolygónk címet viseli. Pár napja a kifejezetten a gyermekeknek (a hatévesnél idősebbeknek) szóló változat akadt a kezem ügyébe.

our_planet_bolygonk_csodai_fb.jpg

A lapokat forgatva a kicsik elsősorban a Földünket benépesítő állatokat ismerhetik meg – főképp a természetben betöltött szerepükről, továbbá a rájuk leselkedő veszélyekről szerezhetnek tudomást. A tengeri vidrák a bizarr birkafejű ajakoshalakkal karöltve vigyáznak a kusza hínárerdők egészségére azáltal, hogy megeszik a kisebb-nagyobb tengeri sünöket, így kordában tartva populációjukat. Az elefántok a környezetüket merőben átalakító viselkedésük révén fontos részei az afrikai ökoszisztémáknak, ám egyedszámuk a szigorú védelmi intézkedések ellenére ijesztő ütemben csökken. A gyűrűsfarkú makik az elfogyasztott gyümölcsök magjainak elpotyogtatásával segítik elő az őserdei fák fennmaradását Madagaszkár szigetén.

bolygonk_csodai_01.jpg

bolygonk_csodai_02.jpg

A nagyalakú album legnagyobb értéke véleményem szerint az, hogy ráirányítja az ifjú olvasók figyelmét arra, mennyire összetett kapcsolatok állnak fenn a különböző életterek között, illetve milyen beláthatatlan következmények egész láncolatát vonhatja maga után, ha felborul a törékeny egyensúly. A további halasztást nem tűrő problémákra mondhatni tálcán kínálják a megoldásokat. Aknázzuk ki még jobban a megújuló energiaforrásokat! Részesítsük előnyben azokat a pálmaolajból készült termékeket, melyek alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból származik! Lehetőleg együnk kevesebb húst és tejterméket!

bolygonk_csodai_03.jpg

bolygonk_csodai_04.jpg

Attenborough bátyánk előszava ide vagy oda, a kötet ezúttal sajnos nem teljesen hozta az elvárható magas minőséget. A szerkesztés helyenként hanyagnak tűnik, a fordítás néhol eléggé érdekes kifejezéseket szült („idegenszerű indák”), emellett a mesélés stílusán bőven lehetne még csiszolni. Bár a képek zöme valóban tetszetős (igaz, néhányuk alacsony felbontása hamar szemet szúr majd), messze nincs akkora átütő erejük... Miért is ne állíthatták volna szembe mondjuk az atollok élettől nyüzsgő világát a lelombozó látványt nyújtó csontfehér korallokkal?

bolygonk_csodai_05.jpg

bolygonk_csodai_06.jpg

Bolygónk sorsa a fiatalok kezében van: éppen ezért egyáltalán nem mindegy, mekkora hatást képesek rájuk gyakorolni az ilyen, valamint az ehhez hasonló könyvek.

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2020. szeptember 17-én jelent meg.

 

A kötetet a Manó Könyvek ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr916628566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása