Tékák Tárháza

„Fortélyos félelem igazgat”, avagy játszd újra, Orwell!

KÉPREGÉNYBEMUTATÓ – George Orwell & Fido Nesti: 1984

2022. június 14. - Fejes Valentin

Tavaly nyáron sikerült elsőként elolvasnom George Orwell sajnos máig aktuális művét, az 1984-et. Azóta képregényes formában is megjelent a népszerű alkotás, szintén a Helikon Kiadó gondozásában: természetesen erről sem szerettem volna lemaradni, ezért gyorsan kértem belőle egy példányt. Nézzük, tett-e hozzá valami pluszt a brazil illusztrátor – előtte viszont következzen a történet rövid összefoglalója azok számára, akiknek még mindig ismeretlen lenne ez a modern klasszikus!

1984_kepregeny_fb.jpg

Hosszú ideje már, hogy Óceánia elkeseredett, szinte a végtelenségbe nyúló háborút visel ellenségei ellen. Az összecsapások iszonyú áldozatokat követelnek, ráadásul Goldstein, az aljas, örökkön mesterkedő áruló igyekszik keresztülhúzni a számításokat, folyamatosan veszélyt jelentve a gondosan felépített belső békére. A lakosság méltán lehet hálás, hiszen hatalmas szerencséjükre a mérhetetlenül bölcs Nagy Testvér áll a Párt élén, a tévedhetetlen zseni, aki egy szép napon győzelemre vezeti majd hőn szeretett népét... Vagy mégsem? Winston Smith, az Igazság-minisztérium hangyaszorgalmú dolgozója munkája során gyanút fog, a kétely magvai pedig lassacskán csírázni kezdenek... Vajon sikerülhet-e kideríteni az igazságot, mikor egyszerűen képtelenség elrejtőzni az embertelen módszerekkel uralkodó hatalom árgus tekintete elől?

1984_kepregeny_01_fido_nesti.jpg

Zajlik a Két Perc Gyűlölet

1984_kepregeny_02_fido_nesti.jpg

A HÁBORÚ: BÉKE. A SZABADSÁG: SZOLGASÁG. A TUDATLANSÁG: ERŐ.

Mintha a felettébb lehangoló sztori önmagában nem lenne bőven elég, ez a vizuális megoldás garantáltan elveszi a maradék életkedvünket! Fido Nesti főképp az általa használt színekkel, valamint néhol az érzelmek ábrázolásával adja vissza tökéletesen annak a csúf világnak a hangulatát, melyben szereplőink kényszerülnek élni ebben az elképzelt idősíkban. Külön tetszett amúgy az a mondatrész, ami a hátsó borítón olvasható, idézem: „Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be...”. A világunkban zajló eseményeket elnézve keserédes mosoly ül ki az arcomra e naiv kijelentés olvastán... Kedves ismeretlen, hát ugyan mi gátolhatná meg az önző szemétládákat céljaik elérésében?!

1984_kepregeny_03_fido_nesti.jpg

„…a szíved belseje, amelynek működése még önmagad előtt is rejtély, számukra bevehetetlen marad.”

1984_kepregeny_04_fido_nesti.jpg

Főhősünk épp Nagy Testvér vendégszeretetét élvezi

Nehezen jutnék dűlőre, ha mindenképpen választanom kellene a világhírű regény és a belőle készült képregény között, végső soron azonban inkább az utóbbi mellé tenném le a voksomat. Bár a legvelősebb gondolatok tényleg mélyen az emlékezetünkbe vésődhetnek, a panelek kidolgozottságuk miatt szerintem jóval nagyobb benyomást képesek tenni az olvasókban a csupasz szövegnél. Ki tudja, talán a jövő nemzedékei is így fognak vélekedni!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2021. január 29-én jelent meg.

 

A képregényt a Helikon Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7716631710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása