Tékák Tárháza

Ahogy a fák látnak, hallanak és éreznek

KÖNYVBEMUTATÓ – Peter Wohlleben: A fák titkos élete

2021. október 12. - Fejes Valentin

 

„Én felséges, méltóságteljes lényeknek látom a fákat, amelyek koronája alatt olyan vagyok, mint a hangya a fűben.”

Peter Wohlleben

 

A bennünket körülölelő, ugyanakkor szinte feltérképezetlen, ezerarcú világ mindig képes lenyűgözni minket, mégis, mintha megítélésünkben egyfajta láthatatlan hierarchia alakult volna ki a különböző élőlények között. Bár már gyermekként élénken érdeklődtem környezetünk iránt, a növények valahogy kilógtak a sorból – az állatokhoz viszonyítva egyszerűen túl lassúnak, kevésbé élőnek tartottam őket. Mint később természetesen bebizonyosodott, ennél nagyobbat aligha tévedhettem volna. Peter Wohlleben egykori erdőgazdálkodó Magyarországon elsőként megjelent könyve, A fák titkos élete segítségével kívánja felnyitni a máig tévhitekben élők szemét.

a_fak_titkos_elete_fb.jpg

Peter Wohlleben (fénykép: Südwestrundfunk)

A fákról a mai napig meglehetősen keveset tudunk, ám a kutatásokban megmutatkozó előrehaladásnak, továbbá a technológia fejlődésének köszönhetően folyamatosan újabb, az eredményeket tekintve váratlan felfedezések láttak napvilágot a közelmúltban. Hangozzék bármilyen hihetetlenül is, az erdők rejtélyes lakói néhány vonatkozásban az emberekkel közös jellegeket mutathatnak. Vegyük például a számos funkciót ellátó kültakarót, melyet esetünkben bőrnek, náluk pedig kéregnek nevezünk: mindkét csoportnál ráncokba gyűrődhet az idő előrehaladtával, az egyedek tulajdonságaitól és a körülményektől függően az átlagtól kicsivel hamarabb, esetleg valamivel később.

oszi_erdo_picography.jpg

Őszi erdő (fotó: Picography)

A párhuzamok azonban messze nem merülnek ki ennyiben! Amint azt vizsgálatok tucatjai támaszthatják alá, a fák kiterjedt hálózatuk révén kommunikálhatnak egymással, gondos szülőkként nevelhetik csemetéiket, emellett ápolhatják bajba jutott társaikat. A döbbenetes állítások mögött komoly, sokszor évtizedekre visszanyúló tudományos munkák állnak, ennek ellenére szükség volt néhol a korrekcióra, de ezek előfordulása elenyészőnek mondható. Mindez semmit sem von le írónk hitelességén, hiszen a tettek embereként nemcsak tollat ragadott, pozitív példájával igyekszik az élen járni – jelenleg az őserdők visszaállításán munkálkodik a német-belga határon fekvő Eifel-hegységben.

peter_wohlleben_egy_fa_toveben_gordon_welters.jpg

Egy fa tövében (Gordon Welters fényképe)

A szerző párját ritkító munkája tiszteletre tanít, gondolatokat ébreszt, a témákhoz szervesen kapcsolódó vagy épp napjainkra egyre inkább aktuálissá váló kérdésekre keres válaszokat, olykor viszont mély gyökeret eresztett mítoszokat rombol le. Minden természetbarát számára kötelező darab!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A bemutató eredetileg 2018. november 17-én jelent meg.

 

A könyvet a Park Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr6216611714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.12. 19:10:57

Azóta már az ötödik könyve jelent meg. Elég alaposan körbejárta a témát

A könyv nagy erénye, hogy az erdészeti szakmai fordítást Iványi Ákos tette meg, aki többek közt a magyar-német, német-magyar erdészeti-, vadászati és faipari szakszótárat is megalkotta.

Fejes Valentin 2021.10.12. 19:13:31

@gigabursch: Igen, jönnek is majd ki sorba a bemutatók róluk! A fordító személyének nem néztem utána, de jó tudni, hogy ki is ő pontosan!
süti beállítások módosítása