Tékák Tárháza

Így varázsolj otthonodból élettől nyüzsgő édenkertet!

KÖNYVBEMUTATÓ – Helen Bostock & Sophie Collins: Vadon a kertemben

2024. május 02. - Fejes Valentin

 

„Minden ház- és kerttulajdonos képes egy kicsit jobbá tenni a világot.”

Isabella Tree

 

Remélhetőleg hamarosan ismét beköszönt végre a jó idő. A kiskertünkben az aranyfa messziről sárgálló vesszői között hangosan csivitelő széncinegék civakodnak majd, a tarka virágokat pedig színpompás lepkék és szüntelen szorgoskodó méhek fogják látogatni. Egészen mesébe illő látvány, igaz? Kivétel nélkül bárki közelebb csalogathat egy ilyen kedves kis társaságot az otthonához… De pontosan hogyan kezdjünk hozzá?

_fb_uj_vadon_a_kertemben.jpg

Hiába tör ránk hirtelen a lelkesedés, kezdőként valószínűleg tanácstalanul állunk a tervezés előtt. Szerencsére a lehető legjobb helyről érkezik hozzánk a segítség a Vadon a kertemben szerzőpárosa személyében: míg Helen Bostock kertészeti tanácsadó több évtizedes múlttal a háta mögött osztja meg velünk tudása legjavát, addig a kertészet, illetve az élővilág iránt élénken érdeklődő Sophie Collins nevét közel húsz könyv szerzőjeként jegyzik. Közös munkájukat rövidke, könnyen emészthető fejezetekre osztották – válaszolnak a gyakran felvetődő kérdésekre, gondolatébresztőnek szánt témákat feszegetnek, emellett számos praktikus tanáccsal látnak el bennünket, legyen szó mondjuk a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő rovarhotelek összeállításáról, az egyre inkább teret hódító magaságyások létesítéséről vagy az ezeknél sokkal nagyobb kihívást jelentő kerti tavak telepítéséről.

vadon_a_kertemben_01-01.jpg

vadon_a_kertemben_01-02.jpg

Rendkívül sokszínűre sikeredett a kötet, ám az értékes mondanivaló kizárólag egyetlen elképzelés köré épült: törekedjünk minél jobban a természetközeliségre! Ültessünk ki például olyan virágokat, amikkel kedvezünk a beporzóknak! A gondos növénytársítás áldásos következményeképp a bosszantó kártevőkre vadászó ragadozókat hívhatjuk a terített asztalhoz, ezért idővel akár teljesen hanyagolhatjuk a környezetre ártalmas, drága permetszerek használatát. Egyáltalán ne szegje kedvünket az sem, ha egyelőre nincs kertes házunk, mert a lakásunk terasza, a nyitott tetőtér, sőt, a kocsibeállónál a beton keréknyomok közti keskeny sáv egyaránt tökéletes helyszín lehet kezdésnek.

vadon_a_kertemben_02-01.jpg

vadon_a_kertemben_02-02.jpg

A tartalmas, fotókkal és rajzokkal gazdagon illusztrált, szépen szerkesztett könyvecskét jó érzés kézbe venni, ugyanakkor a könyvjelző, valamint a borítón kidomborodó betűk halványkék színét valamilyen kellemes zöldre cserélném. A belbecset illetően sajnos akadt némi kivetnivalóm… Az írók párszor nyíltan állást foglalnak máig vitatott esetek mellett (lásd például a nyári madáretetést), helyenként maradt az angol szöveg, máskor viszont épp a fordítás lett nevetséges (szegény karolópókokból például karólopók váltak). A bakik ellenére mégis érdemes beszereznünk belőle legalább egy példányt, hiszen vételünkkel nemes ügyet támogatunk – az eladásokból befolyt összeget ugyanis az Egyesült Királyság vezető kertészeti jótékonysági szervezetének (Royal Horticultural Society) juttatják el, mely a kertművelés népszerűsítését tűzte ki céljául.

vadon_a_kertemben_04.jpg

vadon_a_kertemben_05.jpg

A kertészkedés az a fajta nyúlüreg, amibe már elég régóta le szerettem volna ereszkedni: számomra annak idején a Vadon a kertemben jelentette a kezdő lökést. Rengeteg persze a tanulnivaló, azonban bőven tudunk válogatni az ehhez a hasznos hobbihoz kapcsolódó, roppant érdekesnek tűnő kiadványokból. Innen folytatjuk!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪✪
_gomb_vadon_a_kertemben.png

A könyvet a GABO Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2918391669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása