Tékák Tárháza

Szép virágot bontott a hazai rémirodalom

KÖNYVBEMUTATÓ – Légszomj (szerkesztette Roboz Gábor)

2021. november 01. - Fejes Valentin

Míg a nyolcvanas-kilencvenes években az Egyesült Államokban virágkorát élte a horrorirodalom, addig nálunk sajnos eléggé alárendelt szerep jutott osztályrészéül. Bár azóta határozott javulást vehetünk észre, talán az alkalomhoz illő Légszomj, a GABO Könyvkiadó által gondozott újabb gyűjteményes kötet hozhat igazi változást ilyen téren.

legszomj_fb.jpg

Szabó Vince illusztrációja

Összesen tizenöt novella ad nekünk ízelítőt a hazai felhozatalból. A horroron kívül a nehezen behatárolható weird műfaja képviselteti magát, mely a sajátos eszközeivel ugyanúgy a kellemetlenség érzését keltheti az olvasókban. Valamit már most garantáltan leszögezhetek: ezek a rövid történetek az elismerésre méltó változatosságukkal szabályosan gyönyörködtetnek! Lesz itt az istenek háta mögötti tanyavilágon játszódó tragédia, a Grimm fivérek hagyatékából táplálkozó misztikus mese, a tanulmányaikkal bajlódó egyetemisták bizarr esete, szívet szorongató családi dráma... Le a kalappal a srácok előtt, kreativitásból jár a jeles!

vaddisznovadaszat_getty_images.jpg

Vaddisznóvadászat (kép forrása: Getty Images)

A bitangerős kezdést hullámzó minőség követte. A válogatásba került művek összességükben véve jók, ami mindenképp bizakodásra ad okot – erre az alapra nyugodt szívvel építkezhetünk, innen csak felfelé vezet az út! Mint kicsivel fentebb igyekeztem szemléltetni, a sokszínűségre egy rossz szavam sincs, szerencsére a hangulatkeltésben is jeleskedtek általában, ám volt néhány sztori, melyek nem gyakoroltak rám akkora hatást, hogy maradandóbb emlékeket hagyjanak bennem. Eleinte kissé furcsálltam, amiért többször visszaköszöntek a különböző lakóhelyek (például a Balaton melletti különös szálló, a fővárosi társasház annak fura szomszédságával vagy a nemrég örök álomra szenderült nagyi kitakarítatlan lakása), de gyorsan kapcsoltam: az elmúlt időszakban sokan élhettek magányosan, a négy fal fogságában, így vélhetőleg ez a helyzet nyomta rá a bélyegét az alkotásokra.

borostyanos_haz_jamie_whiffen.jpg

Borostyánnal benőtt ház (Jamie Whiffen fotója)

„...a horror köztudottan rengeteget merít az egyéni és társadalmi feszültségekből, ennek fényében pedig nem is igazán világos, miért nem vagyunk még horrornagyhatalom.” – mereng el az előszóban az ellentmondásosnak látszó állapoton Roboz Gábor, a kiadvány szerkesztője. Ilyen tehetségekkel viszont érdemes belevágni a világ meghódításába, ezért remélhetőleg később érkezni fog a folytatás!

✪✪✪✪✪✪✪✪✪

 

A novelláskötetet a GABO Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekaktarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr1316740732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása